AcasăȘTIRI EXTERNETensiuni lângă Ucraina. Biden sprijină „neclintit” Kievul, Putin trimite mii de soldați...

Tensiuni lângă Ucraina. Biden sprijină „neclintit” Kievul, Putin trimite mii de soldați la frontiera ruso-ucraineană

Tensiuni lângă Ucraina. Biden sprijină „neclintit” Kievul, Putin trimite mii de soldați la frontiera ruso-ucraineană/ Foto: Facebook

Germania și Franța au făcut un apel la „reținere”, diplomații celor două țări declarându-se „preocupați de numărul tot mai mare de încălcări ale acordurilor de încetare a focului” în estul Ucrainei.

Germania și Franța, care au rolul de mediatori în tensiunile dintre Rusia și Ucraina, au cerut părților să dea dovadă de „reținere” și „dezescaladare imediată” între cele două țări.

Reafirmându-și „sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei” , diplomații celor două țări spun că sunt „îngrijorați de numărul tot mai mare de încălcări ale încetării focului în condițiile în care situația din estul Ucrainei s-a stabilizat din iulie 2020”, potrivit unui comunicat comun.

Berlinul și Parisul le cer părților „ să manifeste reținere și să procedeze cu o dezescaladare imediată” , spunând în același timp că urmăresc „cu mare vigilență situația, în special mișcările forțelor rusești”.

Mii de soldați și echipamente rusești la frontiera cu Ucraina

În ultimele zile, oficialii ucraineni și americani și-au exprimat îngrijorarea cu privire la sosirea a mii de soldați și echipamente rusești la frontiera ruso-ucraineană.

Președintele SUA, Joe Biden, a promis Kievului un sprijin „neclintit” în fața „agresiunii Rusiei” văzută ca sprijinul militar al separatiștilor, în ciuda faptului că Moscova neagă acest fapt.

Armata rusă a anunțat, de asemenea, vineri, manevre militare destinate să simuleze o apărare în fața unui atac cu drone într-o regiune din apropierea Ucrainei.

Multiplicarea ciocnirilor

După un armistițiu cu o durată record, în a doua jumătate a anului 2020, în estul Ucrainei, ciocnirile au crescut din ianuarie între separatiști și forțele ucrainene, fiecare parte respingându-și responsabilitatea. 20 de soldați ucraineni au fost uciși în trei luni, față de 50 anul trecut, scrie AFP.

Războiul din estul Ucrainei, care a ucis peste 13.000 de persoane, a început în 2014 după o revoluție pro-occidentală la Kiev, care a fost urmată de anexarea Crimeei de către Moscova. Sancțiunile occidentale ulterioare au sporit și mai mult tensiunile vestului cu Vladimir Putin.

Franța și Germania sunt părți la așa-numitele discuții în format  „Normandia” cu Rusia și Ucraina, și au participat la negocierea acordurilor de pace de la Minsk încheiate în februarie 2015.

Franța și Germania solicită, de asemenea, „încetarea restricțiilor privind libertatea de circulație” a Misiunii speciale de observare a OSCE în Ucraina (MSOU), responsabilă cu monitorizarea eforturilor de reducere a tensiunilor.

 

author avatar
Tudor Borcea
423 afisari

1 COMENTARIU

  1. ala si a pus la punct america lui sa vina sa se intereseze prin europa ,cand el nu mai e in stare sa urce nici scarile avionului!!!!!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger