AcasăȘTIRI EXTERNETensiuni la vârf Rusia-Israel. Putin revendică o biserică din Ierusalim / Ultimatum...

Tensiuni la vârf Rusia-Israel. Putin revendică o biserică din Ierusalim / Ultimatum de la Kremlin

Tensiuni la vârf Rusia-Israel. Putin revendică o biserică din Ierusalim / Ultimatum de la Kremlin

În urma unui acord cu fostul prim-ministru Benjamin Netanyahu, Vladimir Putin cere dreptul de proprietate asupra bisericii Alexandr Nevski din Ierusalim. O situație care îl pune în dificultate pe actualul șef al guvernului israelian, Naftali Bennett.

Un „cartof iradiat”, potrivit unui comentator, lăsat de Netanyahu succesorului său Naftali Bennett, căruia i se pare greu să-i facă un asemenea „cadou” președintelui rus în timp ce războiul declanșat de Putin distruge Ucraina.

„Rușii albi”, expropriați pe nedrept

În iunie 2021, Benyamin Netanyahu acceptase să-i cedeze președintelui rus proprietatea unui complex de clădiri, printre care și biserica Alexandr Nevski (cunoscută și drept Catedrala Sfânta Treime).

Și asta în schimbul unui favor. Benyamin Netanyahu a cerut Rusiei să elibereze o cetățeană israeliană care fusese condamnată la șapte ani și jumătate de închisoare pentru posesia a 10 grame de hașiș, în timpul unei escale la Moscova. Această sentință, considerată total disproporționată, a provocat un val de indignare în Israel.

Vladimir Putin a acceptat în cele din urmă în schimbul a ceea ce îi promisese lui Netanyahu. Aceste clădiri, inclusiv biserica, au aparținut „rușilor albi” – exilați care au fugit de revoluția bolșevică din 1917.

Anul trecut, Ministerul israelian al Justiției a decis să transfere aceste proprietăți Moscovei. Dar „rușii albi” au făcut apel împotriva acestei decizii.

Chestiunea trebuie acum să fie tranșată de guvernul israelian condus de Naftali Bennett. Sperând să câștige timp, Bennett a încredințat sarcina unei comisii ministeriale care nu a analizat încă acest caz.

Presiuni din partea Moscovei

Naftali Bennett se confruntă cu o situație deloc plăcută. În cazul în care va refuza promisiunea făcută lui Vladimir Putin – care, recent, i-a trimis o scrisoare în care cere ca Rusia să devină proprietarul bisericii – premierul se teme că președintele rus va riposta intervenind în operațiunile forțelor aeriene israeliene din Siria împotriva Iranului.

Până acum, Rusia nu a intervenit niciodată împotriva acțiunilor Israelului în regiune. Pe de altă parte, dacă Bennett alege să-i dea satisfacție lui Putin, ar putea stârni furia Statelor Unite și a Europei, care îi reproșează de asemenea că nu a impus sancțiuni Rusiei de la începutul ofensivei rusești în Ucraina.

„A face un astfel de cadou simbolic lui Putin în acest context ar fi foarte prost perceput de prietenii și aliații noștri occidentali”, recunoaște un diplomat israelian. Sarcina este așadar complicată pentru Naftali Bennett, care se confruntă, deloc surprinzător, cu presiuni din partea Moscovei, scrie Valeurs Actuelles.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a subliniat că transferul dreptului de proprietate asupra bisericii este considerat de Moscova „o problemă crucială foarte importantă pe agenda relațiilor dintre cele două țări ale noastre”. 

author avatar
Tudor Borcea