AcasăȘTIRI EXTERNETensiuni la vârf între țări NATO. Turcia amenință Grecia cu războiul: „Nu...

Tensiuni la vârf între țări NATO. Turcia amenință Grecia cu războiul: „Nu se va sfârși bine pentru voi!”

Tensiuni la vârf între țări NATO. Turcia amenință Grecia cu războiul: „Nu se va sfârși bine pentru voi!”/ Foto: Facebook

Turcia și-a reînnoit amenințarea cu războiul la adresa Greciei, din cauza disputei maritime teritoriale cu Atena. Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a avertizat Grecia să nu procedeze la nici o extindere a apelor sale teritoriale în Marea Egee.

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a amenințat joi Grecia cu represalii dacă Atena va proceda la orice extindere a apelor sale teritoriale în Marea Egee, afirmând că aceasta va fi considerată în continuare un casus belli (motiv de război) care să justifice o acțiune militară.

„Nu se va sfârși bine pentru voi!”

„Poziția noastră este clară, fără 12 mile, nu vom permite ca apele teritoriale să fie extinse nici măcar cu o milă în Marea Egee”, a declarat Cavusoglu în timpul unui briefing de presă de sfârșit de an la Ankara, comentând informațiile potrivit cărora Atena intenționează să extindă apele teritoriale în jurul insulei Creta.

„Nu cădeți într-un fals eroism, având încredere în cei care ar putea să vă acopere spatele. Nu căutați aventurismul”, a adăugat el. „Nu se va sfârși bine pentru voi!”.

Dreptul maritim internațional permite Greciei să își extindă apele teritoriale până la 12 mile marine. Însă, într-o declarație parlamentară din 1995, Turcia a afirmat că o astfel de extindere în Marea Egee ar fi considerată un motiv de război, deoarece o mare parte din coasta sa ar fi privată de accesul la mare. Amenințarea este încă în vigoare, a declarat Cavusoglu, notează Politico.

Aliații-inamici din NATO

„Guvernul grec se conduce având ca bază dreptul internațional și cu interesul său național ca singurele sale determinante”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului elen, Giannis Oikonomou, într-un comunicat.

În ciuda faptului că sunt aliați în cadrul NATO, Turcia și Grecia sunt în dezacord de zeci de ani din cauza mai multor dispute bilaterale, inclusiv a granițelor maritime, a revendicărilor asupra platformelor lor continentale și a disputei de lungă durată privind Cipru.

Turcia și-a intensificat retorica împotriva Greciei în ultimele luni, președintele Recep Tayyip Erdogan avertizând chiar că o rachetă ar putea lovi capitala Greciei dacă „nu vă păstrați calmul”. Ambele țări vor organiza alegeri naționale până în vara anului viitor.

author avatar
Tudor Borcea