AcasăȘTIRI EXTERNETensiuni la vârf China-NATO. Beijing: „Au dat peste cap Europa, vor întreaga...

Tensiuni la vârf China-NATO. Beijing: „Au dat peste cap Europa, vor întreaga lume”

Tensiuni la vârf China-NATO. Beijing: „Au dat peste cap Europa, vor întreaga lume”

Ministerul chinez al afacerilor Externe a acuzat NATO că „a dat peste cap Europa” și provoacă conflicte în zona Asia-Pacific, după ce ministrul britanic de Externe, Liz Truss, a informat China că trebuie „să respecte regulile”.

Într-un discurs ținut miercuri la Mansion House, în Londra, Liz Truss a reînnoit apelurile pentru consolidarea NATO în urma conflictului din Ucraina.

Ea a menționat că acțiunile coordonate pentru izolarea Rusiei de sistemul financiar mondial au demonstrat că accesul pe piață în locațiile internaționale democratice nu este un dat al sorții. Truss a transmis, în plus, un avertisment direct către China. „Țările trebuie să joace după reguli, să respecte normele. Inclusiv China”, a menționat ea.

„NATO a atacat state suverane, ucigând civili”

Joi, Wang Wenbin, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe, a respins comentariile lui Truss și a acuzat NATO că le cere altor țări să respecte normele de bază, în timp ce Alianța „a purtat războaie și a aruncat bombe peste state suverane, ucigând și strămutând civili nevinovați”.

„NATO, o organizație militară din Atlanticul de Nord, a venit în ultimii ani în regiunea Asia-Pacific pentru a-și demonstra greutatea și a stârni conflicte”, a menționat Wang. „Nato a dat peste cap Europa. Încearcă acum să dea peste cap regiunea Asia-Pacific și chiar întreaga lume?”.

În discursul său, Truss a menționat că NATO trebuie să preîntâmpine amenințările din zona Indo-Pacific și să își extindă perspectivele către democrațiile din afara granițelor sale, cum ar fi Taiwan, despre care Beijingul susține că este o provincie chineză separatistă pe care ar trebui să o recucerească.

Ea s-a referit și la ascensiunea financiară a Chinei – care este în prezent al doilea sistem financiar ca mărime din lume, față de al șaselea din Marea Britanie. „China nu va continua să avanseze dacă nu joacă după reguli. China are nevoie de comerț cu G7. Noi (Grupul celor șapte) reprezentăm aproximativ jumătate din economia globală. Și avem de ales”, a menționat Truss.

Moscova și Beijing, „agresori care lucrează împreună”

„Am arătat cu Rusia tipul de alegeri pe care suntem pregătiți să le facem atunci când regulile internaționale sunt încălcate”. China a refuzat să condamne invazia Ucrainei de către Rusia, considerată unul dintre cei mai apropiați aliați ai săi, atrăgând critici și îndemnuri din partea guvernelor europene și a altor guverne de a-și folosi influența asupra Moscovei.

Reprezentanții chinezi au respins presiunea exercitată de omologii europeni de a ajuta la încheierea conflictului din Ucraina. Premierul Li Keqiang a menționat că Beijingul va urmări pacea „în felul său”.

Beijingul se opune cu fermitate asocierii conflictului din Ucraina cu relațiile sale cu Moscova și a menționat că va apăra drepturile cetățenilor și corporațiilor chineze. Truss a acuzat anterior China și Rusia că sunt „agresori care lucrează împreună”, declarând presei australiene că nu poate exclude ca China să folosească invazia Rusiei ca o șansă de a lansa o agresiune.

author avatar
Tudor Borcea
1.738 afisari

7 COMENTARII

  1. In aroganta lui seculara perfidul Albion crede ca China inca mai este colonie britanica.Parca si la mascarada covid auzeam de „respectarea regulilor”.Aceeasi scena ,aceeasi actori doar piesa este alta.Bineinteles prostimea spalata pe creier bate mereu din palme.

  2. Nato face politica globalistilor. Pentru a avea un guvern mondial cum vor ei tarile care nu sant de acord trebuie supuse. Cei vizati au de ales ori sa se supuna ori sa lupte impotriva

  3. Dacă Anglia și SUA gâdilă prea tare orgoliul chinez ar putea ca situați să se strice rău de tot, chiar în Pacific.

  4. Gunoaiele drogate de amerlicani si pedofili englezi cred ca pot face ce vor ei ,China ,Rusia si alte multe tari vor sa puna NATO in genunchi au facut prea multe crime de razboi acest NATO

  5. Da lasati pe Taiwan sa hotareasca cu cine vrea…
    SA SE FACA UN PLEBISCIT CU INTREBAREA
    VRETI SA FITI INDEPENDENTI SAU SA NE UNIM CU CHINA
    DA/I DA/ C
    Rezultatul o sa fie omologat de Onu.

  6. Ăștia se cred pe vremea cand Anglia era imperiu, pana ii șterge unii de pe fata pamantului sa rămână o insula pustie in care sa nu mai crească nici iarba. Dau comenzi de parca chinezii sunt elevi si marea britanie profesorul. Sa nu se trezească fu tut profesorul si cu pu la in gura

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger