AcasăȘTIRI EXTERNETensiuni în Golf. Petroliere grecești, reținute de Gărzile Revoluţionare din Iran -...

Tensiuni în Golf. Petroliere grecești, reținute de Gărzile Revoluţionare din Iran – FOTO/VIDEO

petrolierTensiuni în Golf. Petroliere grecești, reținute de Gărzile Revoluţionare din Iran - FOTO/VIDEO

Gărzile Revoluţionare din Iran au reţinut două petroliere aflate sub pavilion grecesc în Golf. Gardienii Revoluţiei susțin că navele nu au respectat reglementările maritime, conform unui comunicat dat publicităţii.

Atena a notificat toate navele greceşti din Golf, toate organizaţiile internaţionale relevante şi le-a cerut cetăţenilor săi să evite călătoriile în Iran.

Echipajele petrolierelor au fost arestate

Echipajul unui elicopter al marinei iraniene a aterizat vineri la bordul petrolierului Delta Poseidon, în apele internaţionale, la aproximativ 22 de mile marine în largul coastei Iranului. Iranienii înarmaţi au arestat apoi echipajul, potrivit The Guardian.

O a doua navă grecească a fost, de asemenea, oprită, iar echipajul a fost arestat, potrivit autorităţilor de la Atena.

Grecia califică acest incident drept un act de piraterie și a cerut eliberarea imediată a echipajelor şi să li se permită navelor să îşi continue călătoria.

Ministerul elen de externe l-a convocat pe ambasadorul Iranului şi i-a înmânat un protest, potrivit unui purtător de cuvânt.

Ar putea fi vorba despre o răzbunare

Decizia pare a fi un act de răzbunare, potrivit presei internaționale, după ce Lana, un petrolier sub pavilion rusesc ce transporta petrol iranian, a fost reţinut recent în apele greceşti.

La 19 aprilie, autorităţile elene au sechestrat petrolierul rus Pegas, redenumit Lana câteva zile mai târziu, în largul insulei Evia, în virtutea sancţiunilor europene legate de războiul din Ucraina. Potrivit informaţiilor de atunci, nava transporta 115.000 tone de petrol iranian.

Iranul a cerut din nou vineri ridicarea imediată a sechestrării navei reţinută de Grecia la cererea SUA, acuzate de Teheran de „violarea clară a legii maritime” şi a „convenţiilor internaţionale”. Ulterior, Iranul a anunţat că a decis să ia „măsuri punitive” la adresa Greciei.

author avatar
Andreea Vlad
490 afisari

3 COMENTARII

  1. Mai,voi astia din presa,cumva v-ati nascut sclavi?Pentru niste bani amarati?Mi-e mila de voi.

  2. Asta nu se numește răzbunare ci „ochi pentru ochi, dinte pentru dinte”. Dacă iranienii ar fi fost ca românii, ca românii ar fi ajuns.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger