AcasăȘTIRI EXTERNETensiuni diplomatice între Kiev și Budapesta. Acuzațiile sunt foarte grave

Tensiuni diplomatice între Kiev și Budapesta. Acuzațiile sunt foarte grave

Ungaria este acuzată de ministerul de Externe de la Kiev că a intervenit în procesul electoral.

Potrivit diplomației ucrainene,  Péter Szijjártó, ministrul de externe al Ungariei a încurajat maghiarii din Ucraina Subcarpatică să voteze pentru candidatul Uniunii Culturale Maghiare din Ucraina Subcarpatică (KMKSZ), Zoltán Babják.

Maghiarul s-a înscris în cursa electorală pentru fotoliul de primar al localităţii Berehove.

Mesaje adresate maghiarilor din Ucraina

Din această cauză, ministerul de externe din Ucraina a reacționat după ce Péter Szijjártó a postat pe pagina sa de socializare mai multe mesaje adresate maghiarilor din acea zonă ucraineană.

Potrivit Ministerului de Externe din Ucraina, nu numai că sunt dezamăgiţi de declaraţiile şefului diplomaţiei ungare, ci consideră că acest lucru va submina negocierile dintre cele ţări.

„Prin asta, Budapesta a confirmat faptul că intervine în mod direct în afacerile interne ale Ucrainei şi a dat o lovitură sub centură în problema eforturilor consistente ale Ucrainei de a găsi o soluţie constructivă la problemele din relaţiile dintre ucraineni şi maghiari”, a subliniat ministerul de la Kiev.

Care a fost reacția Ucrainei

Ucraina consideră că afirmațiile diplomatului ungar sunt inacceptabile și au pus în perspectivă o “reacţie dură”

„Constatăm că Budapesta a ignorat apelurile repetate ale Kievului de a respecta statul de drept şi principiile relaţiilor de bună vecinătate, respectiv legile Ucrainei. Este inacceptabil ca alegătorilor să li se “şoptească” de la Budapesta, acest lucru încalcă legile din Ucraina, astfel că partea ucraineană nu poate decât să reacţioneze dur la cele întâmplate, în conformitate cu practica internaţională şi legislaţia ucraineană. Implicarea peste măsură a părţii maghiare, respectiv provocarea cetăţenilor ucraineni de a nu respecta constituţia şi legile Ucrainei este sortită eşecului”, se arată în comunicat.

Într-o declaraţie remisă în data de 20 octombrie, Ministerul de Externe din Ucraina i-a avertizat, deja, pe oficialii maghiari ca în timpul vizitelor în Ucraina Subcarpatică să se abţină de la propaganda politică şi de la imixtiunea în alegerile locale din Ucraina.

 

author avatar
Eli Dan Davidescu