AcasăȘTIRI EXTERNETensiuni diplomatice între Franța și Rusia. Emmanuel Macron l-a scos din minți...

Tensiuni diplomatice între Franța și Rusia. Emmanuel Macron l-a scos din minți pe Vladimir Putin. „Să se facă lumină deplin, de îndată”

Președintele Franței, Emmanuel Macron a avut o discuție telefonică, luni, cu președintele rus Vladimir Putin.

Momentul a fost destul de tensionat, mai ales că Macron i-a cerut lui Putin „să se facă lumină deplin, de îndată” cu privire la „tentativa de asasinare” a opozantului rus Aleksei Navalnîi, pe care o cataloghează drept o ”otrăvire”.

„O clarificare este necesară din partea Rusiei, în cadrul unei anchete credibile şi transparente”, i-a cerut şeful statului francez omologului său rus.

Cum președintele rus nu a dorit să dea un răspuns direct, Kremlinul a dat ulterior un comunicat de presă.

„Franţa împărtăşeşte, pe baza propriilor sale analize, concluziile mai multora dintre partenerii săi europeni cu privire la fapte de otrăvire cu un agent neurotoxic noviciok”, i-a spus Macron lui Putin.

După discuția telefonică dintre cei doi președinți de stat, Kremlinul a dat un comunicat de presă prin care preşedintele rus Vladimir Putin i-a transmis omologului său francez că acuzaţiile sunt fără fundament formulate împotriva Rusiei în cazul opozantului Aleksei Navalnîi și „nepotrivite”.

Rusia solicită Germaniei interogarea lui Aleksei Navalnîi

În comunicat, preşedinţia rusă cere Germaniei să îi transmită dosarul medical al lui Aleksei Navalnîi.

Poliţia rusă a anunţat vineri că îi va cere Germaniei să-i permită interogarea opozantului rus Aleksei Navalnîi.

Spitalizat la sfârşitul lunii august în Siberia în comă, după ce i se făcuse rău în avion, Navalnîi (44 de ani) a fost transferat la Berlin, unde medicii au concluzionat că el a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok, conceput în perioada sovietică în scopuri militare.

Departamentul pentru transporturi al Ministerului de Interne rus va cere ca „anchetatorii ruşi să poată asista la activităţile anchetatorilor germani„ cu acesta şi „să-i poată pune întrebări suplimentare”, se menţionează într-un comunicat publicat vineri de acest departament, după ce Aleksei Navalnîi a ieşit luni din coma indusă.

author avatar
Eli Dan Davidescu
373 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger