AcasăȘTIRI EXTERNETensiune maximă în SUA. Soarta polițistului acuzat de uciderea lui George Floyd,...

Tensiune maximă în SUA. Soarta polițistului acuzat de uciderea lui George Floyd, la mâna juriului

Tensiune maximă în SUA. Soarta polițistului acuzat de uciderea lui George Floyd, la mâna juriului

Juriul procesului ofițerului de poliție Derek Chauvin, acuzat de „asasinarea” afro-americanului George Floyd, s-a retras, luni, pentru a delibera asupra responsabilității lui Chauvin în moartea lui Floyd, după o ultimă zi în care acuzația și apărarea și-au prezentat argumentele.

„Trebuie să fiți absolut imparțiali”, le-a spus judecătorul Peter Cahill, care i-a invitat să „examineze dovezile, să le cântărească și să aplice legea” la sfârșitul acestui proces extraordinar, urmărit în întreaga lume.

A pledat nevinovat

Derek Chauvin (45 de ani), care a pledat nevinovat, este acuzat că l-a omorât pe George Floyd, la 25 mai 2020, ţinându-i un genunchi pe gât timp de peste nouă minute.

Ofițerul de poliție alb, este judecat pentru crimă, omucidere involuntară  și violență intenționată, care au dus la moartea lui George Floyd.

Agonia sa, filmată în direct de trecători, a șocat lumea și a declanșat proteste istorice împotriva „rasismului” și a „violenței poliției”.

„A fost o crimă”

„A fost o crimă, acuzatul este vinovat de cele capete de acuzare și nu există nicio scuză”, a afirmat procurorul Steve Schleicher, în încheierea pledoariei sale, care a durat mai mult de o oră și jumătate.

„Floyd a avut nevoie doar de puțină compasiune și nimeni nu a arătat-o ​​în acea zi”, a adăugat procurorul. „Acuzatul nu este judecat pentru că este polițist”, dar „este judecat pentru ceea ce a făcut”, a spus Steve Schleicher, spunând că Derek Chauvin „și-a trădat insigna și uniforma”.

„A acționat rezonabil”

Dar, pentru avocatul său, Derek Chauvin a acționat „în mod rezonabil” în arestarea impunătorului Floyd. Procuratura nu a reușit să furnizeze dovezi contrare „dincolo de orice îndoială rezonabilă și, prin urmare, domnul Chauvin trebuie să fie găsit nevinovat”, a spus Eric Nelson după aproape trei ore de argumentații.

Potrivit acestuia, George Floyd a murit din cauza combinației de probleme cardiace și consum de droguri – fentanil, un opioid și metamfetamină, un stimulent – „în contextul” unei imobilizări de către poliție, dar aceasta din urmă nu i-a cauzat moartea.

Derek Chauvin a refuzat să depună mărturie

Derek Chauvin a refuzat să depună mărturie, făcând uz de dreptul oricărui acuzat din Statele Unite de a nu oferi dovezi care să-l poată incrimina.

Condamnările polițiștilor pentru crimă sunt foarte rare, jurații având tendința de a le oferi beneficiul îndoielii. Dacă juriul nu poate fi de acord cu toate acuzațiile, procesul va fi declarat „nul”.

Garda Națională, desfășurată în Minneapolis

Luni, sute de protestatari au mărșăluit din nou pe străzile din centrul orașului Minneapolis, pentru a cere „dreptate” pentru Floyd și schimbarea din temelii a poliției.

Mergând în spatele unui banner care cerea „Justiție pentru George Floyd”, manifestanții au trecut pe lângă soldații Gărzii Naționale, observându-i lângă vehicule blindate. Cu uniforme de camuflaj și arme de asalt, acești soldați patrulează pe străzile orașului de câteva săptămâni, în marja acestui proces de înaltă tensiune.

Locuitorii din Minneapolis se așteaptă la proteste în tot orașul dacă Derek Chauvin este achitat sau condamnat pentru una dintre acuzațiile mai puțin grave.

Orașul a devenit o fortăreață. Bariere din beton și sârmă ghimpată înconjoară sala de judecată, iar Garda Națională este omniprezentă.

„Când ies afară, simt că sunt într-o zonă de război”, a spus Kiara Durham, o localnică. „Este terifiant. Garda Națională din Minnesota a declarat că a postat în jur de 3.000 de membri ai săi, alături de sute de ofițeri de poliție, pentru a păstra ordinea publică în timpul procesului și mai ales în urma acestuia.

Biden, îngrijorat de tulburări în urma verdictului

Potrivit mai multor rapoarte, președintele Joe Biden și-a exprimat îngrijorarea cu privire la potențialele tulburări în urma anunțării verdictului.

Mai multe orașe importante din SUA și-au intensificat măsurile de securitate. Oficialii din Washington au cerut prezența unor membri ai Gărzii Naționale, neînarmați,  în oraș înainte de verdict.

Rezultatul procesului va avea, de asemenea, un impact asupra celorlalți trei ofițeri care au participat la arestarea lui Floyd, care urmează să fie judecați în august sub acuzația de „complicitate la crimă”.

 

 

 

 

author avatar
Tudor Borcea
179 afisari

1 COMENTARIU

  1. Senilul de la casa alba se antepronunta inainte de inceperea procesului!
    Bietul de el nu pricepe ca circul asta se intoarece impotriva lui….

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger