AcasăȘTIRI EXTERNETemperaturile extreme vor duce la o epidemie de boli renale

Temperaturile extreme vor duce la o epidemie de boli renale

Temperaturile extreme vor duce la o epidemie de boli renale (Foto: Karl Wiggers via Unsplash)

Rinichii sunt responsabili de echilibrul hidric al organismului, ceea ce îi face deosebit de sensibili la temperaturi extreme.

Un consorțiu de medici specializat în educația pentru sănătate și climă de la Universitatea Columbia (New York) este îngrijorat de impactul creșterii temperaturilor asupra bolilor cornice de rinichi.

Munca grea în agricultură

Stresul termic asupra organismului, cauzat de schimbările climatice, ar putea genera o epidemie majoră care ar putea afecta sănătatea rinichilor a milioane de lucrători din întreaga lume, avertizează aceștia.

După realizarea mai multor studii, consorțiul a reușit să stabilească o legătură între zonele expuse la temperaturi extreme și o formă de insuficiență renală cronică (IRC) a cărei cauză nu este cunoscută.  Acesta ar duce la moartea muncitorilor din agricultură în țări precum El Salvador sau Nicaragua, determinând medicii să spună că este nevoie urgentă de mai multe cercetări privind relația dintre căldură și IRC pentru a evalua amploarea problemei.

Oamenii de știință leagă această posibilă epidemie de boală renală cu munca manuală grea: un număr mare de persoane care îndeplinesc aceste sarcini la temperaturi ridicate sunt vizate în America Centrală, America de Nord, Orientul Mijlociu, Africa sau India. Rinichii sunt responsabili de echilibrul apei al corpului, ceea ce îi face deosebit de sensibili la temperaturi extreme, scrie The Guardian.

Insuficiența renală cronică și stresul termic

Insuficiența renală cronică cronică ar trebui să fie recunoscută ca o boală de stres termic, care îi pune pe lucrători în pericol în fiecare zi când se află pe teren. Cu toate acestea, acum este dificil pentru medici să spună că o epidemie face ravagii în prezent: simptomele sunt adesea invizibile până când oamenii suferă de boală renală în stadiu terminal, deplânge Cecilia Sorensen, directorul consorțiului global.

Studiile efectuate până în prezent arată caracteristici similare la indivizii afectați de IRC de origine necunoscută. Aceștia au tendința să lucreze în condiții calde în aer liber și provin din medii deosebit de vulnerabile – din punct de vedere social și economic – cu acces limitat la îngrijire medicală sau acoperire medicală, scrie Slate.

Acești lucrători locuiesc în general în zone cu infrastructură sanitară modestă. Pentru Cécila Sorensen, severitatea leziunilor renale se intensifică pe măsură ce lucrătorul devine vulnerabil. În general culegătorii și tăietorii de trestie de zahăr sunt cei mai afectați.

Boala trage la sărăcie

Cu toate acestea, aceste observații nu sunt noi. În urmă cu 20 de ani, directorul medical al Centrului de Hemodializă El Salvador a observat pentru prima dată numărul neobișnuit de pacienți cu boală cronică de rinichi. Era student pe atunci și acești pacienți au saturat spitalul. El spune că „erau bărbați tineri și mureau pentru că nu aveam bugetul sau capacitatea de a le oferi tratament de dializă” .

Situația l-a determinat să efectueze cercetări asupra unor epidemii similare din Mexic, Nicaragua, Costa Rica și Panama. „Dacă aruncați o privire pe hărțile temperaturilor maxime din regiunea Americii Centrale, veți observa că acestea corespund regiunilor în care descriem boala”.

Unii oameni de știință cred că expunerea la substanțe agrochimice și agenți infecțioși îi face pe lucrători mai vulnerabili. Constituția genetică, sărăcia și malnutriția sunt, de asemenea, factori-cheie.

author avatar
Tudor Borcea
423 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger