AcasăȘTIRI EXTERNETelenovela post-Brexit, la final. Parlamentul European aprobă acordul comercial dintre UE și...

Telenovela post-Brexit, la final. Parlamentul European aprobă acordul comercial dintre UE și Marea Britanie

Telenovela post-Brexit, la final. Parlamentul European aprobă acordul comercial dintre UE și Marea Britanie

Eurodeputații au votat cu o largă majoritate în favoarea aprobării acordului ce stabilește cadrul viitoarelor relații dintre UE și Regatul Unit.

Decizia de aprobare a fost adoptată cu 660 de voturi pentru, 5 împotrivă și 32 abțineri. Rezoluția care prezintă evaluarea și așteptările Parlamentului cu privire la acord a fost adoptată cu 578 de voturi pentru, 51 împotrivă și 68 abțineri. Votul a avut loc marți, iar rezultatele au fost anunțate miercuri dimineață.

La 24 decembrie 2020, negociatorii UE și ai Regatului Unit au convenit asupra Acordului comercial și de cooperare ce stabilește condițiile pentru viitoarea cooperare dintre UE și Regatul Unit.

Pentru a reduce la minimum perturbările, acordul a fost aplicat cu titlu provizoriu începând cu 1 ianuarie 2021. Aprobarea Parlamentului este necesară pentru ca acordul să intre în vigoare în mod permanent înainte de 30 aprilie 2021.

Retragerea Londrei, o „greșeală istorică”, dar acordul este binevenit

În rezoluția pregătită de Grupul de coordonare pentru Marea Britanie și de Conferința președinților, Parlamentul salută călduros încheierea Acordului comercial și de cooperare dintre UE și Regatul Unit.

Acordul limitează consecințele negative ale retragerii Regatului Unit din UE, considerată o „greșeală istorică” deoarece nicio țară terță nu poate beneficia de aceleași avantaje ca un membru al UE.

Eurodeputații consideră stabilirea de contingente și tarife la cota zero un aspect pozitiv al acordului comercial UE și Regatul Unit. Garanțiile privind normele de concurență loială ar putea servi drept model pentru viitoarele acorduri comerciale, adaugă deputații.

Parlamentul este de acord cu dispozițiile privind, printre altele, pescuitul, consumatorii, traficul aerian, energia și protecția datelor.

Cu toate acestea, eurodeputații regretă faptul că Regatul Unit nu a dorit ca acordul să se extindă la politicile externe, de securitate și de dezvoltare și nu a dorit să participe la programul Erasmus+.

Irlanda, cartoful fierbinte

Subliniind că menținerea păcii pe insula Irlanda a fost unul dintre obiectivele principale ale Parlamentului în ceea ce privește convenirea viitoarei relații, eurodeputații condamnă recentele acțiuni unilaterale ale Regatului Unit care încalcă Acordul de retragere.

Aceștia solicită guvernului Regatului Unit „să acționeze cu bună-credință și să pună în aplicare pe deplin termenii acordurilor pe care le-a semnat”, inclusiv Protocolul privind Irlanda și Irlanda de Nord, și să le aplice pe baza unui calendar stabilit împreună cu Comisia Europeană.

Deputații subliniază că Parlamentul trebuie să joace un rol deplin în monitorizarea modului în care se aplică acordul, inclusiv prin implicarea în deciziile adoptate în legătură cu orice acțiune unilaterală a UE în temeiul acordului și prin luarea în considerare a opiniilor sale.

Tratamentul discriminatoriu în domeniul vizelor este criticat

Rezoluția salută, de asemenea, clauza de nediscriminare din textul acordului și „condamnă tratamentul discriminatoriu aplicat cetățenilor din unele țări ale UE” (Bulgaria, Estonia, Lituania, România și Slovenia), care nu beneficiază de aceeași taxă pentru vize ca cea aplicată de Regatul Unit cetățenilor din celelalte 22 de state membre ale UE în ceea ce privește taxele pentru vize de muncă și certificatele de garanție.

Cu aprobarea Parlamentului, acordul va intra în vigoare după finalizarea procesului de către Consiliu înainte de 30 aprilie.

Boris Johnson: „Suntem aliați apropiați și egali suverani”

Premierul britanic, Boris Johnson, a salutat votul de miercuri drept „ultima etapă a unei călătorii lungi”. Acest acord „aduce stabilitate noii noastre relații cu UE ca parteneri comerciali vitali, aliați apropiați și egali suverani”, a spus el.

Acest acord „marchează fundamentul unui parteneriat puternic și strâns cu Regatul Unit”, a reacționat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe Twitter, adăugând că „implementarea lui fidelă este crucială”, Londra luând în trecut mai multe decizii care puneau sub semnul întrebării tratatul anterior încheiat cu UE, cel din 2019 privind Brexit, care a organizat divorțul Regatului Unit de blocul comunitar.

Lumina verde a deputaților europeni în legătură cu acest acord, încheiat in extremis pe 24 decembrie, devenise urgentă: aplicarea provizorie a textului, în vigoare de la începutul anului, se încheie vineri. Iar Marea Britanie a exclus orice extensii, scrie AFP.

Relațiile dintre Londra și Bruxelles au fost deja profund afectate de decizia britanică de a părăsi piața unică – oficial din 31 ianuarie 2020, dar efectiv doar de la începutul anului.

Din punct de vedere comercial, exporturile europene către Regatul Unit au scăzut cu 20,2%, în timp ce importurile britanice din UE au scăzut cu 47% în primele două luni ale anului 2021, potrivit Eurostat.

 

author avatar
Tudor Borcea
137 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger