AcasăȘTIRI EXTERNETelefoanele premierului și ministrului Apărării, spionate masiv. Anunț de ultimă oră al...

Telefoanele premierului și ministrului Apărării, spionate masiv. Anunț de ultimă oră al guvernului

Telefoanele premierului și ministrului Apărării, spionate masiv. Anunț de ultimă oră al guvernului

Premierul spaniol Pedro Sanchez și ministrul spaniol al Apărării, Margarita Robles, au fost ținta unui program de spionaj Pegasus care le-a supravegheat telefoanele mobile, a anunțat luni, 2 mai, guvernul.

În timpul unei conferințe de presă de urgență, ministrul președinției, Félix Bolaños, a declarat că a existat o intruziune completă în comunicațiile mobile ale liderilor guvernamentali de către o forță „externă”” în mai și iunie 2021.

Spionaj la vârf în toate cancelariile UE

Telefonul lui Sánchez a fost infectat de două ori, iar din ambele telefoane au fost extrase cantități mari de date, a precizat guvernul.

„Când spunem intruziuni externe, ne referim la faptul că acestea sunt străine de agențiile de stat și nu au autorizație judiciară din partea vreunui organism oficial. De aceea le clasificăm ca fiind ilegale și externe”, a declarat Bolaños, adăugând că guvernul investighează în prezent dacă și alți membri de rang înalt au fost piratați.

Software-ul Pegasus este dezvoltat de compania NSO Group din Israel și este folosit de agențiile guvernamentale și de alte agenții din întreaga lume pentru a spiona politicieni, jurnaliști și activiști, potrivit unor investigații recente.

Programele spyware au fost pe prima pagină a ziarelor din Spania de câteva săptămâni. O investigație recentă a raportat că cel puțin 65 de politicieni și activiști catalani au fost ținta programelor spion, în timp ce jurnaliștii au dezvăluit anul trecut că acest software este probabil folosit de guvernele din întreaga lume pentru a supraveghea opozanții.

Miercuri, plenul Parlamentului European urmează să dezbată utilizarea software-ului Pegasus de către țările UE împotriva persoanelor fizice, inclusiv a deputaților europeni.

author avatar
Tudor Borcea