AcasăȘTIRI EXTERNETel Aviv: Angajații high-tech protestează împotriva guvernului lui Netanyahu

Tel Aviv: Angajații high-tech protestează împotriva guvernului lui Netanyahu

Tel Aviv: Angajații high-tech protestează împotriva guvernului lui Netanyahu / Foto: printscreen

Sute de salariați din sectorul de înaltă tehnologie, un vârf de lance al economiei israeliene, au manifestat, marți, la Tel Aviv împotriva unui proiect guvernamental controversat de reformă a justiției, despre care afirmă că amenință democrația.

 

„Nu există democrație, nu există high-tech”, scria pe pancartele afișate pe esplanada Sarona, în apropierea unuia dintre cartierele de afaceri ale orașului, unde aproximativ 100 de companii și-au chemat angajații la o grevă de o oră, între orele 11.00 și 12.00.

„O națiune a start-upurilor”

Israel, care se descrie ca fiind o „națiune a start-up-urilor”, este un centru important de inovare în domeniul tehnologiei de ultimă oră și are o bază de afaceri foarte activă în sectoarele apărării cibernetice, al IT și al sistemelor de supraveghere.

Sectorul de înaltă tehnologie, care angajează mai mult de 10% din forța de muncă națională, se află în centrul creșterii economice a țării, unde ocuparea deplină a forței de muncă a fost norma de mai mulți ani. Tehnologia înaltă a reprezentat 54% din exporturile țării în 2021, potrivit Israel Innovation Authority (IIA), informează Le Figaro.

La începutul lunii ianuarie, ministrul Justiției, Yariv Levin, a anunțat un proiect de reformare a sistemului judiciar cu scopul de a crește puterea aleșilor asupra sistemului judiciar, stârnind vii nemulțumiri împotriva guvernului lui Benjamin Netanyahu și îngrijorare în străinătate.

Această reformă include introducerea unei așa-numite „clauze de anulare”, care permite parlamentului să anuleze deciziile Curții Supreme cu un vot cu majoritate simplă, precum și modificarea procesului de numire a judecătorilor.

Potrivit criticilor săi, această reformă, care urmează să fie prezentată Parlamentului la o dată nespecificată, pune în pericol caracterul democratic al statului Israel.

author avatar
Tudor Borcea