AcasăȘTIRI EXTERNETehnologie de detectare a minciunilor pe baza mişcărilor feței, realizată de Israel

Tehnologie de detectare a minciunilor pe baza mişcărilor feței, realizată de Israel

Un studiu realizat de o echipă de experți de la Universitatea din Tel Aviv (TAU) a detectat 73% din minciunile spuse de participanți pe baza contracțiilor mușchilor faciali, o rată mai mare decât cea a oricărei alte metode cunoscute astăzi. 

Potrivit cercetătorilor din Israel, noua tehnologie ar putea servi drept bază pentru dezvoltarea de camere și software video capabile să detecteze minciuni în multe contexte din viața reală, de exemplu legate de securitate sau criminalitate.

Monitorizarea mușchilor și nervilor

Noua tehnologie se bazează pe o inovație revoluționară: plasturi autoadezivi plasati pe piele conținând electrozi speciali, capabili să monitorizeze și să măsoare activitatea mușchilor și nervilor.

Tehnologia, deja comercializată de X-trodes Ltd., are multe aplicații, cum ar fi monitorizarea somnului și diagnosticarea precoce a bolilor neurologice. De data aceasta, cercetătorii au ales să exploreze eficacitatea acesteia într-un alt domeniu: cel al detectării minciunilor.

Detectoarele de minciuni, nesigure și nefiabile

Multe studii au arătat că este aproape imposibil să știm când cineva ne minte, explică experții israelieni. Detectoarele de minciuni existente, pe de altă parte, sunt atât de nesigure încât rezultatele lor nu sunt acceptate drept dovezi de către instanțe.

„Cei care pretind că sunt capabili să descifreze fața impasibilă a unui jucător de poker își fac iluzii. Unii experți, cum ar fi anchetatorii de poliție, fac acest lucru puțin mai bine, dar nu deajuns. Studiul nostru se bazează pe ipoteza că mușchii feței se alterează atunci când mințim”, spun cercetătorii.

Aplicații multiple

În studiul lor, publicat în revista Brain and Behavior, cercetătorii TAU au identificat două grupuri distincte de persoane care mint: cei care își activează mușchii obrajilor atunci când mint și cei care își activează mușchii sprâncenelor, scrie Xinhua.

Folosind noua tehnologie, cercetătorii au detectat minciunile spuse de participanții la studiu cu o precizie ridicată de 73%

În viitor, electrozii pot deveni redundanți și va fi dezvoltat un software video pentru a identifica minciunile pe baza mișcărilor mușchilor feței, spun cercetătorii.

Această tehnologie poate fi utilă în detectarea minciunilor pe care unele persoane le spun la bănci, pe aeroporturi, la interogatorii ale poliției și la interviuri de angajare online, folosind camere de înaltă rezoluție instruite, au concluzionat ei.

 

author avatar
Tudor Borcea
166 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger