AcasăȘTIRI EXTERNE„Te vor zdrobi acolo!”. Mărturii din închisoarea unde este trimis Alexei Navalnîi

„Te vor zdrobi acolo!”. Mărturii din închisoarea unde este trimis Alexei Navalnîi

„Te vor zdrobi acolo”. Mărturii din închisoarea unde este trimis Alexei Navalnîi

Foști deținuți ai închisorii unde opozantul lui Vladimir Putin își va ispăși pedeapsa au vorbit despre izolarea psihologică și condițiile dure. Oficialii ruși au declarat că Alexei Navalnîi se află în carantină într-o unitate a serviciilor penitenciare ruse din regiunea Vladimir, la 200 km distanță de Moscova.

Navalnîi a fost transferat în colonia penitenciară IK-2, aflată în orășelul Pokrov, potrivit mass-media rusă. Potrivit Tass și Ria Novosti, colonia găzduiește aproximativ 800 de prizonieri și este de tipul „regimului normal”, adică condițiile de detenție sunt mai puțin severe acolo decât în ​​alte colonii.

Ruslan Vakhapov, activist specializat în apărarea drepturilor prizonierilor a declarat la rândul lui că Navalnîi a ajuns în colonia IK-2. Patru foști deținuți ai acestei colonii penitenciare au declarat însă că este vorba de unul din cele mai dure centre de detenție din Rusia.

„Vă controleză fiecare pas, fiecare gând”

„Este, din toate punctele de vedere, o închisoare extrem de strictă. Încearcă să vă controleze fiecare pas, fiecare gând ”, a spus Konstantin Kotov, care a petrecut doi ani în IK-2 după ce a fost arestat în timpul protestelor electorale din vara anului 2019 la Moscova și condamnat în baza unei legi controversate care incriminează participarea„ repetată ”la adunări neautorizate.

Kotov a explicat că Rusia are patru tipuri de colonii penitenciare, fiecare cu un regim diferit în funcție de gravitatea infracțiunilor. Prizonierii sunt găzduiți în barăci mari, cu câte 150 de paturi fiecare. Cu toate acestea, potrivit lui Kotov, condițiile din IK-2 sunt mai conforme cu cele observate în coloniile penitenciare cu „regim strict”. „Deținuții care au petrecut timp în diferite închisori din Rusia mi-au spus că IK-2 a fost cel mai dificilă. Arăta într-adevăr ca o închisoare de maximă securitate, pentru infractorii duri ”, a spus el.

Decizia de a-l transfera pe Navalnîi la IK-2 a fost întâmpinată cu îngrijorare de activiștii pentru drepturile omului care monitorizează drepturile deținuților din închisorile din toată Rusia.

Închisoarea este lângă o mlaștină

Piotr Kurianov, avocat al ONG-ului Defence of Prisoners ‘Rights Foundation s-a declara șocat când a aflat că Navalnîi urma să fie transferat la IK-2.

„Este complet anarhic acolo. Îl vor zdrobi. Lucruri rele se întâmplă acolo de mult timp, dintre care unele au fost dezvăluite de Vladimir Pereverzin în urmă cu 10 ani”, a spus el, referindu-se la un fost director al companiei petroliere Yukos care, la fel ca șeful său, Mihail Hodorkovsky, a fost urmărit penal pentru corupție. și a petrecut șapte ani după gratii.

Ultimii doi ani de închisoare ai lui Pereverzin, din 2010 până în 2012, au fost petrecuți în colonia IK-2, pe care a descris-o într-un memoriu. Într-o conversație telefonică din Berlin, unde locuiește acum, Pereverzin a spus că Navalnîi va trece printr-o „perioadă dificilă”. „Condițiile erau cu siguranță sumbre acolo. Închisoarea este lângă o mlaștină, este rece și umedă, cu mâncare proastă. Era un loc violent la acea vreme”.

„Ca tortura”

Majoritatea prizonierilor din IK-2 sunt acuzați de droguri și furt, a spus avocatul Kurianov. Cu toate acestea, el a adăugat că colonia găzduiește ocazional prizonieri politici la nivel înalt, precum Pereverzin, Kotov și activistul naționalist Dmitri Demușkin, care a petrecut doi ani la IK-2 pentru incitare la ură. Demușkin și-a descris „stagiul” la IK-2  „ca o tortură”.

El a spus că și-a petrecut primele opt luni în închisoare în cel de-al doilea sector al său, cunoscut printre prizonieri sub numele de SUKA (cățea, curvă, în limba rusă), unde condițiile erau deosebit de dure.

„Mi s-a interzis să vorbesc cu alți deținuți, li s-a interzis să se uite la mine, mâinile mele erau întotdeauna la spate când ieșeam din celula mea. Era interzis să mergi la biserica locală a închisorii, să faci sport”.

Pereverzin și Kotov au spus că nu au suferit abuzuri fizice severe din partea gardienilor, datorită profilului lor public, un factor care ar trebui să împiedice și ca Navalnîi să fie agresat fizic. În teorie. „ Totuși, autoritățile nu vor dori un scandal național”, a spus Pereverzin.

Cu toate acestea, cei trei foști deținuți au spus că au văzut și au auzit despre alți deținuți bătuți de gardieni și de alți deținuți.

Un sistem care permite violența și umilirea zilnice

De ani de zile, închisorile rusești sunt arătate cu degetul din cauza scandalurilor privind folosirea torturii.

Alexei, un fost deținut în vârstă de 57 de ani, care a cerut ca numele său să nu fie divulgat, a petrecut doi ani în IK-2, până la eliberarea sa, vara trecută. El a declarat pentru Moscow Times că a fost bătut în mod repetat de gardieni și prizonieri în timpul încarcerării sale.

„Există un întreg sistem care permite violența și umilința zilnice”, a reamintit Alexei, adăugând că speră că noua concentrare a opiniei publice asupra închisorii va pune în lumină anumite abuzuri. „Poate că va ieși ceva bun de aici”, a spus el.

Administrația coloniei IK-2 nu a răspuns la solicitările de comentarii din partea Moscow Times.

Izolarea psihologică

Navalnîi va petrece două săptămâni în carantină, care se află în infamul sector doi al coloniei. După aceea, totul va depinde în ce tip de baracă este trimis.

Kotov consideră că autoritățile au ales să-l plaseze pe Navalnîi în IK-2, deoarece colonia este eficientă în „izolarea psihologică” a prizonierilor politici.

În închisoare, Navalnîi riscă, de asemenea, să se afle izolat de alți prizonieri. „Le interzic altor deținuți să vorbească cu tine. Vor să te simți singur”, a spus Kotov. „Toate acestea sunt menite să te dărâme psihologic”, a adăugat el.

Pereverzin a spus că în timpul șederii sale, în urmă cu zece ani, alți deținuți au fost instruiți să „îl evite ca pe ciumă”. Naționalistul Demușkin a spus că și gardienii au depus eforturi mari pentru a-i restricționa fluxul de informații în timp ce se afla în IK-2.

„Nu ni s-a permis să vorbim despre politică sau religie”, a spus el, adăugând că deținuților li se permite doar să vizioneze televiziunea rusă Canal 1, controlată de stat.

Gândindu-ne la timpul petrecut în închisoare, Kotov crede acum că ar el fi putut fi un „caz test” pentru a izola un deținut politic proeminent precum Navalnîi

„Dar sunt sigur că Alexei este suficient de puternic pentru a gestiona orice i se întâmplă”, a spus el.

 

 

author avatar
Tudor Borcea
364 afisari

1 COMENTARIU

  1. -Scrisoare deschisa-
    Domnule Vladimir Putin,
    In calitate de cetatean roman, nu pot sa trec nepasator cand vad ca un rus sufera.
    Ma intreb cu ce a fost afurisita biata Rusie cand dupa ce a pierdut 2.000.000 de mujici in Razboiul Mare si-a asasinat cu sange rece calugarul Domnului, Rasputin, apoi familia Romanovilor impuscati cu mii de gloante ca si cum unu e putin, culminand cu baia de sange a celor 30.000.000 milioane de rusi omorati cu incapatanare de Stalin printre care 2.000.000 de ofiteri si intelectuali rusi dar si nobili.
    Aducandu-mi aminte ca ati lacrimat odata amintindu-va de anii grei de razboi, dar si de faptul ca v-am vazut cu lumanare in biserica indemnand la credinta si iertare cer,
    Gratierea de indata ce terminati aceasta scrisoare, a curajosului disident rus domnul Navalni, azi cand comemoram cativa ani de la asasinare de la Kremlin a politicianului rus Nemtov.
    CU STIMA dar si intelegere a celor spuse
    Un cetatean roman liber prin propriul efort.
    Multumesc.
    Post Scriptum
    Sper ca Rusia sa fie dezlegata de orice blestem soldatesc sau arhieresc.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger