AcasăȘTIRI EXTERNETaxiurile fara șofer au verde în Emiratele Arabe Unite

Taxiurile fara șofer au verde în Emiratele Arabe Unite

Taxiurile fara șofer au verde în Emiratele Arabe Unite

Nemișcat la volan, cu mâinile pe genunchi, Mustafa lasă „robotaxiul” să ruleze, singur, în timpul unui test la Abu Dhabi, în Emiratele Arabe Unite, țară petrolieră bogată din Golf, care dorește să sporească numărul de mașini autonome.

Conducerea autonomă a fost „liniștită” până acum, fără incidente notabile, relatează Mustafa, responsabil cu securitatea în timpul acestor teste, organizate de Bayanat, o subsidiară a companiei Group 42, specializată în inteligență artificială.

Următorul nivel: fără asistent

Patru vehicule fără șofer, două electrice și două hibride, denumite TXAI, au fost testate din noiembrie în emiratul Abu Dhabi. Clienții pot rezerva o călătorie printr-o aplicație și pot fi preluați și predați în nouă locații definite de pe insula artificială Yas.

„În ultimele zile, majoritatea clienților noștri au comandat taxiuri în fața centrelor comerciale sau hotelurilor”, explică Mustafa. După prima fază de testare, o a doua va începe în capitala emiratelor, cu cel puțin zece vehicule, a spus compania.

Robotaxiurile au fost testate în diferite țări în ultimii ani. La sfârșitul lunii noiembrie, o flotă de 67 de vehicule a fost pusă în funcțiune la Beijing, dar întotdeauna în prezența unui agent de securitate în caz de urgență.

„Trecerea de la nivelul L3 (unde este prezent un agent de securitate) la nivelul L4 (fără agent) ar fi un pas important”, a declarat Hasan al-Hosani, CEO Bayanat, care spune că lucrează în această direcție cu autoritățile în Abu Dhabi.

Emiratele Arabe Unite au aprobat luna trecută o licență temporară pentru a testa mașinile cu conducere autonomă pe drumurile publice, în ciuda lipsei unei legislații federale cu privire la aceasta, care este unul dintre cele mai mari obstacole.

„Această tehnologie este nouă, iar reglementările referitoare la siguranță și alte aspecte operaționale sunt în curs de dezvoltare”, explică Hosani.

Vor lăsa mulți șomeri

Emiratul vecin, Dubai, vrea să realizeze 25% din transport fără șofer până în 2030, pentru a reduce costurile, poluarea și accidentele, speră autoritățile, scrie France 24.

Dubai intenționează, de asemenea, să lanseze o flotă mică de taxiuri autonome până în 2023, a declarat presa de stat, și vizează 4.000 de vehicule în serviciu până în 2030.

Însă se așteaptă ca această schimbare să îi afecteze pe șoferii de taxi, marea majoritate dintre aceștia în Emiratele Arabe Unite fiind lucrători imigranți asiatici.

author avatar
Tudor Borcea
266 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger