Cauta

Taxe suplimentare și certificate medicale – englezii trag ponoasele Brexitului

Ieșirea Regatului Unit de pe piața unică pe 1 ianuarie nu a provocat la prima vedere nicio revoltă majoră datorită acordului comercial încheiat între Londra și Bruxelles în ajunul Crăciunului. Dar Brexit are multe consecințe, adesea nefericite.

Pentru Simon Spurrell, un producător de brânzeturi(care produce celebrul Stilton) și proprietarul Hartington Creamery din Derbyshire (centrul Angliei), „problema se învârte în jurul certificatelor de sănătate”, a declarat el pentru AFP.Pentru fiecare colet expediat în UE, fie că este vorba de o singură bucată sau de o cutie întreagă, el trebuie să plătească 180 de lire sterline pentru un certificat de conformitate semnat de un medic veterinar. Pentru compania sa, acest lucru este de “nesuportat”, deoarece 20% din vânzările se îndreaptă către UE. Acest certificat de sănătate, care se aplică inclusiv cărnii și peștilor, este departe de a fi singura complicație a Brexitului pentru consumatorii britanici care se trezesc plătind TVA, de ordinul a 20%, pentru produsele importate din UE. Presa din Regat a dat exemplul unei londoneze care a trebuit să plăteacă în plus 82 de lire sterline la cele 200 pentru o haină cumpărată de la un distribuitor european.

Atunci când prețul este mai mare de 135 de lire sterline, taxa este plătită de către destinatar, în acest caz consumatorul britanic, atunci când bunul trece granița, rezultând un posibil cost suplimentar comparativ cu prețul de achiziție notat. Măsura se aplică de la  1 ianuarie 2021 și “va scumpi mărfurile europene, deoarece asta e realitatea Brexitului: instituie o barieră comercială”, spune Gary Rycroft, partener al firmei de avocatură Joseph A Jones & Co, situată în Lancaster. Acesta este și cazul în cealaltă direcție, pentru achizițiile făcute de exemplu din Franța de la un distribuitor din Regatul Unit. Pentru întreprinderi, există durerea de cap a regulii de origine, care impune o taxă asupra mărfurilor fabricate în străinătate, dar exportate din Marea Britanie către UE. „Un număr tot mai mare de mici exportatori suferă din cauza creșterii costurilor de expediere, a declarațiilor vamale, a regulii de origine, a taxelor și a TVA-ului”, a declarat Mike Cherry, președintele FSB, Federația Britanică a IMM-urilor. Aproximativ 20% din aceste întreprinderi au suspendat exporturile către UE, potrivit firmei britanice de contabilitate UHY Hacker Young.

Ultimele stiri

  • Vara începe „în forță”! La ce valori vor ajunge temperaturile zilele următoare. Șefa ANM: „Înseamnă deja pragul unei zile de caniculă”
  • Alertă alimentară în România. Sortiment de pește, retras de la rafturi de un cunoscut hipermarket/Care e motivul
  • Cresc veniturile populației în urma măsurilor PSD: românii iau mai multe credite, pe dobânzi mai mici
  • Fluctuațiile la prețul energiei nu-i afectează pe români: Guvernul Ciolacu păstrează plafonarea prețurilor până în primăvara lui 2025
  • Ucrainean reținut de DNA Constanța, pentru cumpărare de influență/Prins în flagrant
  • El a câștigat finala „Românii au talent”, sezonul 14! Tânărul pleacă acasă cu marele premiu de 120.000 de euro – VIDEO
  • Suma uriașă pe care a Trump a câștigat-o în 24 de ore după condamnare. „Sistemul nostru digital de strângere de fonduri a fost copleşit”
  • Imagini dramatice în Italia! Trei tineri, filmați în timp ce se țin în brațe, înainte de a fi luați de ape/Mașina lor, cu numere românești
  • Horoscop 1 iunie 2024. Comunicarea este cheia astăzi
  • Momente de spaimă! Un autocar cu zeci de copii a luat foc pe autostrada A10, în judeţul Alba
  • Exit mobile version