AcasăȘTIRI EXTERNE„Taxați-ne acum!”. Miliardarii lumii cer elitelor de la Davos să fie impozitați

„Taxați-ne acum!”. Miliardarii lumii cer elitelor de la Davos să fie impozitați

Moștenitoarea imperiului Disney și actorul Mark Ruffalo sunt doar două celebrități care fac parte din grupul „milionarilor patrioți” și care s-au adresat elitei mondiale la Forumul Economic de la Davos.

Peste 200 de membri ai elitei super-bogate cer guvernelor din întreaga lume „să ne impoziteze pe noi, ultra-bogații, acum”, pentru a ajuta miliarde de oameni care se luptă cu criza costului vieții.

„Acum este momentul să ne ocupăm de bogăția extremă”

Grupul de 205 milionari și miliardari, printre care se numără moștenitoarea Disney, Abigail Disney, și actorul Mark Ruffalo (The Hulk), a cerut, miercuri, liderilor mondiali și directorilor de afaceri reuniți la Davos pentru Forumul Economic Mondial (WEF) să introducă urgent taxe pe avere pentru a contribui la combaterea „inegalității extreme”.

„Lipsa actuală de acțiune este îngrijorătoare. O întâlnire a «elitei globale» la Davos pentru a discuta despre «cooperarea într-o lume fragmentată» (tema forumului) este inutilă dacă nu se contestă cauza principală a diviziunii”, au declarat ei într-o scrisoare deschisă publicată miercuri, informează The Guardian.

„Apărarea democrației și consolidarea cooperării necesită acțiuni pentru a construi economii mai echitabile chiar acum – nu este o problemă care poate fi lăsată pentru a fi rezolvată de copiii noștri” „Acum este momentul să ne ocupăm de bogăția extremă; acum este momentul să îi taxăm pe cei foarte bogați”, au scris semnatarii.

În scrisoarea intitulată „Costul bogăției extreme”, milionarii, din 13 țări, au declarat: Istoria ultimelor cinci decenii este o poveste a bogăției care nu curge nicăieri decât în sus. În ultimii ani, această tendință s-a accelerat foarte mult. Soluția este clară pentru toată lumea. Voi, reprezentanții noștri globali, trebuie să ne impozitați pe noi, cei ultra-bogați, și trebuie să începeți acum”.

Semnatarii , care se autointitulează „milionari patrioți”, au avertizat că lipsa de acțiune ar putea duce la o catastrofă. „Nu există decât un anumit stres pe care o societate îl poate suporta, și că de atâtea ori mamele și tații își vor privi copiii flămânzi în timp ce ultra-bogații își contemplă bogăția în creștere. Costul acțiunii este mult mai ieftin decât costul inacțiunii – este timpul să ne apucăm de treabă”.

Taxă de 5% pentru multimilionari și miliardari

Acest demers vine în contextul în care noi cercetări arată că aproape două treimi din bogățiile nou create în lumea întreagă au revenit celor mai bogați 1% din oameni.

Organizația caritabilă pentru dezvoltare Oxfam a constatat că cei mai bogați au încasat 26.000 de miliarde de dolari în ultimii doi ani (din totalul celor 42.000 create începând cu 2020), 63% din totalul noilor averi, în timp ce 99% din populația lumii a adunat doar 16.000 de miliarde

Oxfam a declarat că, pentru prima dată într-un sfert de secol, creșterea bogăției extreme a fost însoțită de o creștere a sărăciei extreme și a cerut ca noi taxe să fie percepute de la cei foarte bogați.

Oxfam a declarat că o taxă de până la 5% pe multimilionarii și miliardarii lumii ar putea strânge 1,7 miliarde de dolari pe an, suficient pentru a scoate 2 miliarde de oameni din sărăcie și pentru a finanța un plan global de eradicare a foametei.

Marlene Engelhorn, o moștenitoare multimilionară, co-fondatoare a grupului de campanie „taxmenow” și semnatară a scrisorii, a declarat: „Întreaga lume – economiști și milionari deopotrivă – poate vedea soluția care ne stă tuturor în față: trebuie să îi impozităm pe cei ultra-bogați. Dacă ne pasă de siguranța democrației, de comunitățile noastre și de planeta noastră, trebuie să facem acest lucru. Și totuși, factorii noștri de decizie fie nu au curajul, fie nu simt nevoia să asculte toate aceste voci. Se pune întrebarea: Ce sau cine îi oprește?”.

author avatar
Tudor Borcea
576 afisari

5 COMENTARII

  1. Cata vrajeala pentru prostimea care reprezinta 99% din planete. Sa mareasca in ma-sa, salariile angajatilor pe care ii exploateaza sau sa reduca putin preturile la prodesele si serviciile pe care le vand, nu taxarea. Taxare inseamna sa ajunga la cativa politicieni cateva miliarde.

  2. Forumul economic de la Davos este un Ong. Cum sa ceri unui Ong teoretic sa iti ia taxe? Vrăjeala asta este pentru handicapați. Știm ca se vrea ca intreaga lume sa aparțină unui Ong si sa fie condusă de un guvern mondial, dar mai este pâine de mancat pana acolo. Iar o taxare cu 5/100 din 26 de mii de miliarde câștigate in ultimii doi ani de către aceiași participanți de la Davos, da o cifra de 1300 de miliarde, nu 1,7 miliarde

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri