AcasăȘTIRI EXTERNETaxarea multinaționelor: cine pierde și cine câștigă

Taxarea multinaționelor: cine pierde și cine câștigă

Reformele fiscale globale convenite la ședința G7 din această lună stabilesc un nivel privind ratele impozitului pe profit și permit țărilor să aplice o taxă pentru corporații acolo unde generează venituri.

Acordul G7 este alcătuit din doi piloni: primul ar vedea companiile plătind un procent din profiturile lor pe piețe unde realizează câștiguri mari, în ciuda prezenței corporative scăzute, în timp ce al doilea este un impozit corporativ minim global de 15%.

În primul caz, guvernele ar trebui să aibă dreptul de a impozita cel puțin 20% din profitul câștigat în țara lor de o multinațională cu o marjă de 10%.

Al doilea pilon este de acord asupra unui impozit minim global, oferindu-le țărilor dreptul de a adăuga un impozit suplimentar pe profiturile companiei în statele cu cote de impozitare mai mici decât minimul global.

Pentru Irlanda, care are în prezent o taxă corporativă de 12,5%, orice reformă ar fi costisitoare și ar lăsa țara ca una dintre cele mai îndatorate din Europa.

Irlanda a devenit baza operațiunilor europene pentru câteva dintre cele mai mari companii internaționale, inclusiv Google, Apple și Facebook.

Alte țări care vor pierde sunt Olanda și Luxemburg, în timp ce economiile mai avansate ale continentului, Germania, Franța, Italia și Spania, vor fi principalii câștigători ai reformei fiscale propuse.

Potrivit unui raport Oxford Economics, nevoia unei “scuturări a sistemului fiscal international” este „acută” după ce pandemia a avut un impact sever asupra finanțelor publice din întreaga lume, în timp ce nemulțumirea publicului față de planificarea fiscală agresivă a multinaționalelor a crescut.

În timp ce impozitele pe profit sunt o sursă modestă de venituri în majoritatea țărilor, acestea au reprezentat aproximativ 15% din veniturile fiscale totale din Luxemburg în 2019 și 14% din cele ale Irlandei, această cifră crescând la 21% în 2020.

Impozitele pe profit au reprezentat 9 procente din veniturile fiscale ale Olandei în 2021.

Deși aceste țări sunt văzute drept “paradisuri fiscale”, reușeșc totuși să colecteze bani din impozite și să atragă în continuare investitori.

Analiștii estimează că performanța economică a statelor dependente de capacitatea lor de a atrage investiții străine ar putea fi subminată de reformele fiscale.

Pentru ca acordul G7 să devină realitate,  trebuie evaluat de   cele 139 de țări care negociază în cardul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, împreună cu țările G20.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
309 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger