AcasăȘTIRI EXTERNETax the Rich doar zgârie marile averi americane

Tax the Rich doar zgârie marile averi americane

Joe Biden pregătește o taxă asupra superbogaților pentru a finanța planurile de investiții. Este rezultatul negocierilor dintre diferite grupări democrate, dar și o premieră într-o țară a cultului succesului individual.

Impozitarea așa-ziselor câștiguri de capital “latente” a marilor averi americane. Astăzi, un acționar bogat precum Elon Musk, șeful Tesla sau Jeff Bezos, fondatorul Amazon, nu plătește impozit pe aceste câștiguri, nerealizate sub pretextul că nu există până când nu sunt efectiv încasate.

Adică un impozit pe câștigurile nerealizate în fiecare an, ca și cum activul de bază ar fi fost vândut.

Forbes estimează că valoarea netă a lui Elon Musk a crescut cu 126 de miliarde de dolari anul trecut, pe măsură ce prețul acțiunilor companiei sale s-a majorat, dar cu siguranță nu a plătit aproape nicio taxă pentru asta, deoarece nu a vândut niciodată acțiunile.

Planul lui Biden ar impozita toată această creștere, aducând guvernului federal aproximativ 30 de miliarde de dolari. Sunt vizate persoanele cu active de peste 1 miliard de dolari sau cu venituri de peste 100 de milioane de dolari pe trei ani. Schema ar acoperi doar 1000 de superbogați, potrivit Wall Street Journal. Alte mass-media menționează aproximativ 700 de miliardari.

Dar nu poate să ajungă la ele

Ideea impozitării miliardarilor, care  a apărut după opoziția unei părți a democraților față de majorarea impozitelor pe multinaționale pentru finanțarea programelor de infrastructură și a măsurilor sociale, pare seducătoare, dar există probleme.

În primul rând, republicanii se opun unei astfel de taxe, pe motiv că va crea o birocrație suplimentară și este greu de implementat.

În al doilea rând, nu toate activele sau companiile private sunt la fel de ușor de evaluat ca acțiunile tranzacționate public.

La fel și în cazul bunurilor valoroase, precum operele de artă.  Activele scumpe pot scădea  în valoare, iar miliardarii ar insista pe bună dreptate ca administrațiile fiscale să țină cont de acele inversări ale averii.

Niciun președinte nu va dori să fie la conducere atunci când Internal Revenue Service(serviciul guvernamental responsabil pentru colectarea taxelor) va trebuie să dea miliarde de dolari înapoi lui Warren Buffett sau lui Bill Gates.

Al 16-lea amendament autorizează impozitarea „venitului”, însă definiția acestui cuvânt aparent simplu a dat naștere unei lungi istorii de jurisprudență complicate, notează The Washington Post.

Dacă ceva este definit ca venit, deseori, are de-a face cu faptul că o persoană deține controlul complet asupra unei surse de bani care poate fi apoi folosită pentru a cumpăra sau a investi după cum crede de cuviință.

Câștigurile nerealizate nu se încadrează în această rubrică pentru că bogăția este pe hârtie, nu în mâinile proprietarului pentru a o folosi așa cum dorește.

Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, susține că Tax the Rich ar putea genera venituri de cel puțin 200 de miliarde de dolari într-un deceniu, departe de cele 3000 de miliarde, cheltuieli pe o perioadă de 8 până la 10 ani, dorite de Joe Biden pentru reformarea Americii.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
107 afisari

2 COMENTARII

  1. La fel ca si-n Romania,unde ” autoritatile ” nu „reusesc ” sa recupereze nici macar milioanele chiar miliardele praduite de infractori dovediti,bagati in puscarie.Sunt destui condamnati dela care statul ‘ nu a reusit ” sa recupereze nimic.Dela Cocos si altii,precum si cei 360.000 de Euro chirii necuvenite dela Esuatul penal Cocotat,etc. In schimb dela amarati,popriri pe pensii,pe alocatii, se executa rapid.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger