AcasăȘTIRI EXTERNETăvălugul Greta Thunberg. Austria renunță la extinderea rețelei de autostrăzi

Tăvălugul Greta Thunberg. Austria renunță la extinderea rețelei de autostrăzi

Tăvălugul Greta Thunberg. Austria renunță la extinderea rețelei de autostrăzi

În timp ce România inaugurează cioturi de autostrăzi, Austria va renunța, sub impulsul Verzilor, la mai multe proiecte de extindere a rețelei de autostrăzi pentru a lupta împotriva încălzirii globale, a anunțat guvernul.

„Mai multe șosele înseamnă mai multe mașini și mai mult trafic”, a declarat ministrul pentru protecția climei, Leonore Gewessler, responsabilă și cu transportul. „Nu vreau să transmit un viitor betonat generațiilor viitoare”, a adăugat această reprezentantă al partidului ecologist (Die Grünen-Die Grüne Alternative) pentru a explica această alegere contestată cu virulență de celelalte trei mari partide politice.

O decizie „istorică” a Verzilor

Potrivit acesteia, este o decizie este „istorică”, pentru că este prima dată când un guvern renunță la proiecte de infrastructură din Austria pentru a-și îndeplini angajamentele de neutralitate a emisiilor de carbon până în 2040.

„Îmi asum responsabilitatea ”, a lansat Gewessler, promițând că va contribui la stabilirea de soluții alternative pentru îmbunătățirea mobilității. „Soluțiile alternative”, cerute și de partizanii militantei suedeze Greta Thunberg, nu au fost precizate.

Transportul feroviar, și el pe listă

La începutul lui 2020, ecologistii au convenit să se alăture pentru prima dată unui guvern dominat de conservatori din această țară central-europeană, cu condiția de a putea influența politicile de mediu. Leonore Gewessler este de atunci în fruntea acestui mare minister ce are control asupra proiectelor de infrastructură. Deja Leonore Gewessler a scăzut semnificativ prețurile transportului feroviar, scrie Le Figaro.

Printre proiectele a căror oprire a fost dispusă miercuri, se numără un tunel de autostradă de opt kilometri contestat de câțiva ani de ONG-uri, care urma să fie săpat sub un parc național din Viena. Proiectul a fost susținut de municipalitatea social-democrată, de extrema dreaptă din opoziție și de conservatorii de la nivel federal, care au considerat necesară descongestionarea capitalei și crearea de locuri de muncă.

author avatar
Tudor Borcea