AcasăȘTIRI EXTERNETatuajele colorate sunt de-acum interzise în Uniunea Europeană

Tatuajele colorate sunt de-acum interzise în Uniunea Europeană

Tatuajele colorate sunt de-acum interzise în Uniunea Europeană

Noile reglementări europene, care au intrat în vigoare marți, 4 ianuarie, interzic utilizarea a 25 de pigmenți pentru tatuaje și limitează 4.000 de substanțe la praguri extrem de scăzute. Tatuatorii, îngrijorați de profesia lor, denunță o precauție sanitară disproporționată.

Tatuatorii europeni nu mai pot folosi anumite cerneluri colorate, considerate toxice sau cancerigene, conform reglementărilor europene.

„Risc potențial pentru sănătate”

„Unele dintre aceste substanțe prezintă proprietăți periculoase care prezintă un risc potențial pentru sănătatea umană. În plus, metabolismul coloranților în piele precum și descompunerea ca urmare a expunerii la radiațiile solare și iradierea cu laser pot duce și la eliberarea de substanțe chimice periculoase”, justifică Comisia Europeană, care limitează și utilizarea a 4000 de substanțe în cantități mici pentru tatuaje.

Sindicatul national al artiștilor tatuatori din Franța (SNAT) denunță o precauție sanitară disproporționată. „Nu, tatuajul nu este toxic. Avem nevoie de un studiu care să demonstreze această toxicitate. Ni se aplică celebrul principiu de precauție care a enervat pe toată lumea de ani de zile și astăzi, toți artiștii tatuatori din Franța sunt scoși în afara legii”, a explicat celebrul artist tatuator Tin-Tin, președintele sindicatului.

Măsura este calificată drept „supraprotecție” chiar și de unii toxicologi, care nu văd nimic alarmant în tatuaje, chiar dacă anumite substanțe conținute de cerneluri sunt cancerigene.

Pigmenții albaștri și verzi, interziși în 2023

O petiție pentru menținerea anumitor pigmenți, lansată de artistul austriac Erich Mähnert, a strâns deja peste 176.000 de semnături. Tatuatorii speră în special la o revizuire a textului Comisiei, care prevede și interzicerea pigmenților albaștri și verzi în 2023, scrie Ouest-France.

De îndată ce a fost luată decizia europeană (în decembrie 2020), producătorii de cerneală pentru tatuaje au avut la dispoziție 12 luni pentru a veni cu o nouă formulă. „Un an a fost foarte scurt pentru a găsi alternative, mai ales că lista de substanțe care trebuiau eliminate era nesfârșită”, explică Davy D’Hollander, Managing Director al TekTik, furnizor de cerneluri pentru tatuaje în Belgia.

Dacă pe piață există alternative fără pericol pentru sănătate, conform Comisiei Europene, profesioniștilor le lipsește „vizibilitatea la nivelul producătorilor și distribuitorilor”. Este nevoie de între cinci și zece ani pentru ca producătorii să creeze noi pigmenți.

Potrivit Agenției Europene pentru Produse Chimice (European Chemicals Agency, Echa), cel puțin 12% dintre europeni sunt tatuați, și chiar dublu pentru grupa de vârstă 18-35 de ani.

author avatar
Tudor Borcea
1.515 afisari

4 COMENTARII

  1. Nu sunt adeptul tatuajelor, insa consider ca cine vrea sa se tatueze trebuie sa fie liber sa o faca, fara sa fie ingradit de stfel de decizii aberante. Cazuri concrete de persoane care au avut de suferit din cauza pigmentilor mentionati? Aud? Sau e doar inca o hotarare luata pe genunchi, pentru ca asa li s-a nazarit unora?

  2. Sa mai adauge o litera la LGBTQ etc…au si ei drepturi……. Oricum, dresajul social continua

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger