AcasăȘTIRI EXTERNEȚările UE adoptă stocarea obligatorie a gazelor pe fondul reducerilor impuse de...

Țările UE adoptă stocarea obligatorie a gazelor pe fondul reducerilor impuse de Rusia

Țările UE adoptă stocarea obligatorie a gazelor pe fondul reducerilor impuse de Rusia (sursa foto: economica.net)

BRUXELLES (AP) – Țările Uniunii Europene au convenit luni că toată stocarea gazelor naturale din blocul celor 27 de națiuni ar trebui să fie suplimentată la o capacitate de cel puțin 80% pentru iarna viitoare, în timp ce se pregătesc pentru posibilitatea ca Rusia să reducă și mai mult livrările.

UE încearcă să reducă utilizarea energiei rusești pe fondul războiului Kremlinului din Ucraina și să găsească alte surse. Interzicerea importurilor de cărbune rusesc va începe în august, iar un embargo asupra majorității petrolului din Rusia va fi introdus treptat în următoarele opt luni.

Între timp, Moscova perturbă livrările de gaze naturale, un combustibil folosit pentru alimentarea fabricilor și generarea de energie electrică pe care UE nu a inclus-o în propriile sancțiuni de teamă să nu dăuneze grav economiei europene. Înainte de război, blocul comunitar a primit aproximativ 40% din gazele sale naturale din Rusia.

Moscova a redus livrările de gaze către mai multe țări din UE, inclusiv importatorii grei Germania și Italia, și a întrerupt livrările către alți membri, cum ar fi Polonia și Finlanda.

Consiliul UE a adoptat luni regulamentul privind stocarea gazelor, după ce Comisia Europeană a făcut o propunere în martie. Regulamentul mai spune că stocarea subterană a gazelor pe teritoriul UE va trebui să fie umplută la o capacitate de 90 % înainte de iarna 2023-24.

Șefii de stat și de guvern au convenit săptămâna trecută, în cadrul unui summit la Bruxelles, să intensifice pregătirile pentru noi reduceri de gaze din Rusia și să continue să caute alți furnizori. UE a crescut deja livrările din Statele Unite, Norvegia, Algeria și Azerbaidjan.

Unii membri ai UE nu au instalații de stocare, astfel încât regulamentul prevede că ar trebui să stocheze 15% din consumul lor național anual de gaze în alte țări membre, permițându-le accesul la rezerve în alte țări ale UE.

Cipru, Malta și Irlanda, care nu sunt conectate direct la sistemul de gaze al altor membri, au primit o derogare, a declarat consiliul, adăugând că îndeplinirea obligațiilor se va opri la sfârșitul lunii decembrie 2025.

author avatar
Andrei Coman
118 afisari

1 COMENTARIU

  1. Multa competenta la nivelul liderilor UE ! Sa stochezi ce nu ai, iar unele state nu au capacitati de stocare ?!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger