AcasăȘTIRI EXTERNEȚările OMS negociază un tratat de prevenire a viitoarei pandemii

Țările OMS negociază un tratat de prevenire a viitoarei pandemii

Țările OMS negociază un tratat de prevenire a viitoarei pandemii

Statele membre ale Organizației Mondiale a Sănătății au convenit duminică, 28 noiembrie, să lanseze negocieri pentru a crea un instrument internațional care să prevină și să combată mai bine următoarea pandemie care va veni cu siguranță.

Proiectul de acord trebuie să fie validat la reuniunea excepțională a Adunării Mondiale a Sănătății, organul decizional al OMS, care reunește cei 194 de membri ai săi și care începe luni și va dura trei zile, în momentul în care noua variantă a coronavirusului, Omicron, se răspândește pe întreaga planetă.

„Tratatul pandemic”

„După negocieri îndelungate, statele membre ale OMS au convenit astăzi să înceapă negocierile privind un tratat privind un Tratat pandemic”, a anunțat misiunea Uniunii Europene pe contul său de Twitter.

„Evenimentele din ultimele săptămâni demonstrează mai mult ca niciodată nevoia de solidaritate și leadership global. Așteptăm cu nerăbdare ca liderii mondiali să-și demonstreze angajamentul comun mâine”.

Până în prezent, Statele Unite nu au fost în favoarea unui tratat, preferând un proces mai rapid. Proiectul de acord prevede crearea „un organism interguvernamental de negociere (denumit „organ de negociere”) deschis tuturor statelor membre și membrilor asociați pentru a elabora și negocia o convenție, acord sau alt instrument internațional al Națiunilor Unite privind prevenirea, pregătirea și răspunsul la pandemii”.

„Organ de negociere”

Acest organ de negociere ar trebui să se întrunească pentru prima dată cel târziu la 1 martie pentru a „alege doi copreședinți, respectând un echilibru între țările dezvoltate și cele în curs de dezvoltare, și patru vicepreședinți, fiecare reprezentând una dintre cele șase regiuni ale OMS”, scrie Le Figaro.

Va trebui apoi să înceapă elaborarea unui proiect preliminar care să fie înaintat la a doua întâlnire, care va avea loc cel târziu la 1 august. Totuși, concluziile organismului interguvernamental nu vor fi făcute publice până la cea de-a 77-a Adunare Mondială a Sănătății din 2024, după un raport de etapă în 2023.

author avatar
Tudor Borcea
134 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger