AcasăȘTIRI EXTERNEȚările NATO invocă articolul 4! Cine a solicitat o reuniune de urgență

Țările NATO invocă articolul 4! Cine a solicitat o reuniune de urgență

razboiȚările NATO invocă articolul 4! Cine a solicitat o reuniune de urgență

Mai multe țări europene membre NATO condamnă atacul Rusiei asupra Ucrainei și invocă prevederea numărul 4 a tratatului fondator al Alianței care cere aliaților să organizeze consultări ori de câte ori „securitatea oricăreia dintre părți este amenințată”, ca răspuns la invazia rusească asupra țării vecine.

Articolul 4 din Tratatul NATO prevede că „Părțile se vor consulta împreună ori de câte ori, în opinia vreuneia dintre ele, integritatea teritorială, independența politică sau securitatea uneia dintre părți este amenințată”. Articolul 5 cere aliaților să trateze un atac asupra unui membru ca pe un atac asupra tuturor. Dar Ucraina nu este eligibilă pentru această protecție.

Polonia și statele baltice invocă Articolul 4

Polonia și statele baltice – Estonia, Letonia și Lituania – invocă această prevedere, potrivit Washington Examiner, pentru a stimula forțe militare suplimentare pentru statele membre NATO aflat cel mai aproape de zona de război. Invocarea acestei prevederi a tratatului reflectă neliniștea statelor cu privire la posibilitatea ca atacul rusesc să se extindă dincolo de teritoriul Ucrainei, care nu este membră NATO, într-una dintre țările din cadrul alianței transatlantice.

„Cine poate fi sigur ce se întâmplă în capul lui?” a declarat un oficial european, sub protecția anonimatului, despre Vladimir Putin. „A început un război în mijlocul Europei pentru a demilitariza o țară vecină. Suntem siguri că asta este? Este întotdeauna mai bine să investești în descurajare atunci când conflictul a început, să investești în combaterea conflictului.”

„Așa a evitat NATO conflictul militar în timpul Războiului Rece: cu acțiuni precise — de fiecare dată când există o escaladare, reacționezi. Ai grijă să nu arăți nicio slăbiciune.”, a completat.

author avatar
Andreea Vlad
886 afisari

4 COMENTARII

  1. În timpul ‘minunatei’ reuniuni de *urgenta a NATO, ar fi necesar ca cineva sa întrebe de ‘sanatatea’ LEF URGENTE sau LA FARG*E (din Ungaria macar daca nu “cele de departe”) despre 1. Cum a ajuns mercurul în spatele unei scoli din Suceava? ȘI 2. De unde le-a venit lor idea sa-și numeaskă koșmelia “Le Farggo” în anul 1800 plus ceva (posibil necurat)? Aï?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger