AcasăȘTIRI EXTERNEȚările G7 vor un front comun împotriva Chinei

Țările G7 vor un front comun împotriva Chinei

Țările G7 vor un front comun împotriva Chinei/ Foto: Facebook

Miniștrii de Externe ai G7 au discutat marți despre un posibil front comun împotriva unei Chine din ce în ce mai afirmată pentru propriile-i interese pe scena internațională, în timpul primei lor întâlniri față de mai bine de doi ani. 

A doua zi după un dineu consacrat programelor nucleare din Iran și Coreea de Nord, șefii diplomației clubului țărilor bogate au dedicat prima lor întâlnire Chinei, un actor economic cheie a cărui dorință de a se afirma ca o putere militară și de a-și exercita influența în lume îngrijorează capitalele occidentale.

„Obiectivul nostru nu este să încercăm să jugulăm China”, a declarat luni secretarul american de Stat Antony Blinken.

„Ceea ce încercăm să facem este să susținem ordinea internațională bazată pe reguli, în care țările noastre au investit atât de mult în ultimele decenii (…) nu doar în interesul propriilor cetățeni, ci și al popoarelor din întreaga lume, inclusiv China”, a adăugat el.

„Cooperare solidă” SUA-Marea Britanie

Blinken a promis „o cooperare solidă” cu Marea Britanie pentru a face presiuni asupra Beijingului cu privire la represiunea mișcării pro-democrație din Hong Kong a minorității musulmane uigure din regiunea Xinjiang, în acest ultim caz Washingtonul denunțând un „genocid”.

Fosta secretară de Stat a SUA, Hillary Clinton, a declarat că democrațiile trebuie să „pună o presiune enormă asupra Chinei în fața instanței opiniei publice”, în cadrul unei intervenții la grupul de reflecție pentru afaceri internaționale Chatham House din Londra.

Pe baza „relației lor speciale”, Londra și Washington au adoptat abordări comune ale politicii externe, în special în ceea ce privesc Rusia și China.

La o conferință de presă, luni, ministrul britanic de externe Dominic Raab, a cărui țară deține președinția G7, a declarat că „ușa este deschisă” pentru îmbunătățirea relațiilor cu China, pentru a lucra cu aceasta într-un mod „constructiv”, în special în ceea ce privesc problemele schimbărilor climatice. „Dar depinde de comportament și acțiuni”, a adăugat el.

Negocieri „dificile” cu Iranul

Până miercuri, diplomații străini din Germania, Canada, Statele Unite, Franța, Italia, Japonia și Regatul Unit încearcă să cadă de acord asupra răspunsurilor comune la amenințările globale.

Pe lângă China, au discutat despre criza din Myanmar de la lovitura de stat din această țară, situația din Libia și războiul din Siria, scrie AFP.

De asemenea, discuțiile vor include violența din Etiopia, Iran, situația din Coreea de Nord, Somalia, Sahel și Balcani.

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că a discutat cu Blinken cu privire la cea mai recentă rundă de discuții de la Viena privind dosarul nuclear iranian. Borrell a descris negocierile ca fiind „dificile” și a salutat revenirea reuniunilor față în față: „așa realizăm un consens, așa se fac acorduri”, a spus el.

Covid-19, șef de potocol

Întâlnirile dintre participanți se desfășoară conform unui protocol strict din cauza pandemiei, cu delegații reduse, măști, distanțare și panouri transparente.

Guvernul britanic a anunțat marți că miniștrii de finanțe din țările G7 se vor întâlni și pe 4 și 5 iunie la Londra.

Marea Britanie își relaxează treptat restricțiile pe măsură ce campania de vaccinare progresează și cazurile Covid-19 scad, chiar dacă alte țări experimentează noi vârfuri.

Aceste disparități au determinat apeluri la o acțiune internațională mai mare, inclusiv un acces mai mare la vaccinuri, subiect pe ordinea de zi adiscuțiilor de miercuri.

Premierul Boris Johnson l-a primit pe Antony Blinken în Downing Street, iar cei doi  „au fost de acord că lansarea globală a vaccinurilor va fi esențială în combaterea pandemiei coronavirusului”.

„Au subliniat importanța activității G7 în acest domeniu, inclusiv eforturile de creștere a capacității internaționale de producție a vaccinurilor”, a spus Downing Street.

Diplomaților G7 li se vor alătura reprezentanți ai Uniunii Europene. India, Australia, Coreea de Sud, Africa de Sud și Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (Asean) au fost, de asemenea, invitate.

De la ieșirea din UE, Marea Britanie s-a orientat spre regiunea Asia-Pacific. Londra dorește, de asemenea, angajamente globale mai ample și mai puternice pentru a combate schimbările climatice, în timp ce se pregătește să găzduiască marea conferință ONU privind clima (COP26) în noiembrie.

author avatar
Tudor Borcea
162 afisari

4 COMENTARII

  1. Povesti pentru naivi. Este razboiul economic in toata ,,splendoarea” sa, care se deruleaza de foarte multi ani.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger