AcasăȘTIRI EXTERNEȚările europene, implicate în construirea de submarine pentru Taiwan. Se așteaptă reacția...

Țările europene, implicate în construirea de submarine pentru Taiwan. Se așteaptă reacția Chinei

Țările europene, implicate în construirea de submarine pentru Taiwan. Se așteaptă reacția Chinei/ Foto: Facebook/Marine Nationale

Ministerul taiwanez al Apărării a spus că țări europene ajută la programul construirii de noi submarine autohtone, într-o rară declarație care specifică faptul că acest program ultra-sensibil nu beneficiază doar de ajutorul SUA.

Taiwan, pe care China o revendică ca fiind propriul său teritoriu, a lucrat ani de zile pentru a-și reorganiza forța submarină. Dar unele submarine datează din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, imposibil să țină piept agresivei flote chineze, care include nave capabile să lanseze arme nucleare.

Doar patru submarine vechi, în fața tigrului galben

Având în vedere că Beijingul i-ar putea impune o blocadă navală și aeriană Taiwan a lansat programul Hai Lung II, care își propune să construiască opt submarine diesel-electrice la nivel local, pentru a fi atât puternice, cât și discrete, în stare să țină navele marinei chineze la distanță de insulă.

În prezent, marina taiwaneză are patru submarine vechi, dintre care două au fost achiziționate din Olanda în anii 1980 (clasa Zwaadvis) sau Hai Lung) și două modele de tip „Guppy II” care i-au fost vândute în anii 1970 după ce au servit de peste treizeci de ani în marina SUA.

Cu alte cuvinte, în fața armadei chineze, aceste submarine nu înseamnă mare lucru.

În plus, indiferent dacă este vorba de materiale, acustică sau senzori, industria construcțiilor navale din Taiwan nu are toate cunoștințele necesare pentru a dezvolta și construi submarine moderne.

Licențe SUA pentru „echipamente sensibile”

Deși nu mai produc submarine cu propulsie diesel-electrică, Statele Unite sunt implicate în programul Hai Lung II. La 17 martie, ministrul apărării taiwaneze Chiu Kuo-cheng a confirmat că Washingtonul a aprobat licențe de export pentru „echipamente sensibile” necesare viitoarelor submarine, fără a oferi detalii suplimentare.

În 2018, guvernul SUA a dat undă verde producătorilor americani să participe la acest program, o mișcare considerată pe scară largă ca un ajutor oferit Taiwanul să securizeze componentele cheie, deși nu se știe ce companii americane sunt implicate.

Hop, și Kim Jong-un pe lista ajutoarelor

Cu toate acestea, zvonurile despre ajutorul primit de Taiwan sunt abundente. Coreea de Sud este citată în mod regulat, în măsura în care a reușit să-și dezvolte propriul know-how în acest domeniu, profitând de transferurile de tehnologie acordate de companiile germane ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) pentru submarinele Type 209 et Type 214.

În mod curios, a fost citată și Coreea de Nord, în condițiile în care Phenian menține relații strânse cu Beijingul.

Informația, venită de la The National Interest pe baza articolelor publicate pe acest subiect de presa taiwaneză în 2019, a ridicat multe semne de întrebare, fiind apreciată de domeniul SF.

Proximitatea Coreei de Nord cu China exclude o astfel de cooperare. Apoi, contribuția nord-coreeană la programul taiwanez ar fi foarte limitată și Taipei nu ar risca încălcarea sancțiunilor internaționale impuse Coreei de Nord.

Beijingul va lua foc. „Ajutorul ne este oferit de țări importante din Europa și Statele Unite”

Într-o declarație, Ministerul Apărării din Taiwan a negat cu tărie informațiile apărute în The National Interest dar a confirmat o informație foarte importantă: participarea a cel puțin unei țări europene la programul Hai Lung II.

„În dezvoltarea submarinelor noastre, nu a existat, nu există acum și nu va exista niciodată un contact cu Coreea de Nord. Ajutorul ne este oferit de țări importante din Europa și Statele Unite”, a informat Ministerul Apărării taiwanez, fără a oferi detalii, scrie Opex 360.

Țările europene sunt, în general, reticente în a permite vânzarea de arme către Taiwan, de teama unei reacții furibunde a Chinei, deși, în 2018, Taipei a spus că negociază cu o companie cu sediul în Gibraltar despre proiectarea noii flote de submarine, scrie Reuters.

În joc, Franța, Germania, Spania și Suedia

Rămâne de văzut ce țări sunt implicate în construcția de submarine taiwaneze, având în vedere că lista producătorilor europeni cu expertiză în acest domeniu este limitată. Cu toate acestea, Marea Britanie, care produce doar submarine cu propulsie nucleară, poate fi exclusă de pe listă.

Așadar, rămân doar Franța (care a vândut deja fregate Taiwanului), Spania (cu Navantia, companie de stat de construcții navale), Germania (deși este greu de imaginat că Berlinul s-ar lipsi de piața chineză) și Suedia, cu Saab Kockums, companie specializată în construcția de corvete și submarine militare.

author avatar
Tudor Borcea