AcasăȘTIRI EXTERNEŢările din G7 renunță la petrolul rusesc. Lovitura aplicată Rusiei de Ziua...

Ţările din G7 renunță la petrolul rusesc. Lovitura aplicată Rusiei de Ziua Victoriei!

G7Ţările din G7 renunță la petrolul rusesc. Lovitura aplicată Rusiei de Ziua Victoriei!

Ţările din G7 sunt pregătite să renunţe la petrolul rusesc. Nu au oferit însă și un calendar precis. SUA împreună cu partenerii din G7 au venit cu noi măsuri de sanționare la adresa Rusiei – de la televiziunile de propagandă ale Kremlinului, până la interzicerea exportului unor piese industriale și tehnologii care ar ajuta armata și economia rusă.

„G7 în întregime s-a angajat astăzi să interzică sau să elimine treptat importurile de petrol rusesc”, a anunţat Casa Albă duminică într-un comunicat, conform Reuters.

Această decizie „va da o lovitură arterei principale care irigă economia lui (Vladimir) Putin şi îl va priva de veniturile de care are nevoie pentru a-şi finanţa războiul” împotriva Ucrainei, a afirmat executivul american.

„Putin acoperă de rușine Rusia”

Această renunţare se va face „într-o manieră adecvată şi raţională”, au scris şefii de stat şi de guvern ai ţărilor din G7 în comunicatul lor final care nu precizează, însă, ce angajamente şi-a asumat exact fiecare dintre ei, respectiv Germania (care deţine preşedinţia în acest an), Canada, Statele Unite, Franţa, Italia, Japonia şi Regatul Unit.

G7 a ţinut duminică, prin videoconferinţă, a treia reuniune din acest an, cu participarea preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski. A durat puţin peste o oră, potrivit americanilor.

În timp ce Vladimir Putin se pregăteşte să sărbătorească luni cu mare fast victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste, acţiunile sale din Ucraina „acoperă de ruşine Rusia şi sacrificiile istorice ale poporului său”, au subliniat ţările din G7 în comunicatul lor.

Noi sancțiuni împotriva Rusiei

Statele Unite au anunțat, duminică, noi sancțiuni împotriva Rusiei, în urma întâlnirii G7, pentru a crește presiunea economică asupra Rusiei și a președintelui Vladimir Putin, în contextul în care invazia în Ucraina continuă, informează The Guardian.

Astfel, Banca Gazprom, exportatorul de gaze rusesc, și trei televiziuni apropiate Kremlinului intră sub sancțiuni SUA. Totodată, Comisia de reglementare nucleară a SUA suspendă licențele exporturilor de materiale nucleare speciale către Rusia.

author avatar
Andreea Vlad