AcasăȘTIRI EXTERNEȚările dezvoltate susțin taxarea grupurilor energetice. „Acest lucru s-a făcut în Italia...

Țările dezvoltate susțin taxarea grupurilor energetice. „Acest lucru s-a făcut în Italia și în România”

Secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică  consideră “legitimă” creșterea temporară a taxelor la companiile energetice pentru a finanța măsurile destinate consumatorilor, puternic afectați de creșterea prețurilor  din cauza războiului din Ucraina.

„Pe termen scurt este posibilă creșterea nivelului de impozitare a acestor companii și redirecționarea unei părți a veniturilor către măsuri menite să atenueze impactul creșterii prețurilor asupra consumatorilor. Acest lucru s-a făcut în Italia și în România și încurajăm guvernele să acționeze, având în vedere beneficiile culese de marile grupuri din sector”, a declarat Mathias Cormann la un forum economic desfășurat la Madrid.

Comisia Europeană a propus ca statele membre UE să taxeze “profiturile excepţionale” pe care companiile energetice le-au făcut de pe urma recentei creşteri explozive a preţului gazelor.

De asemenea, ţările membre UE ar putea utiliza banii strânşi pentru a-i susţine pe consumatorii şi industriile afectate de preţurile ridicate la electricitate, atât timp cât schemele de compensare nu distorsionează piaţa unică.

Majoritatea celor 27 de state membre UE au introdus deja măsuri de urgenţă, precum scutiri de taxe şi subvenţii, pentru a proteja gospodăriile de facturile mari la energie.

Dar aceste măsuri au un cost semnificativ pentru finanțele publice, în țările uneori slăbite de datoria publică ridicată.

În același discurs, Cormann a considerat necesară „accelerarea eforturilor de asigurare a securității aprovizionării” cu energie, în special în UE, care este foarte dependentă de gazul și petrolul rusesc. „Aceasta este în mod clar o problemă structurală”, a insistat el.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
327 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger