În Orientul Mijlociu, războiul pentru nori și ploaie este în plină desfășurare. Țările din regiune cheltuiesc averi pentru însămânțarea norilor.
Un articol din New York Times descrie un război ciudat: lupta acerbă pentru controlul cerului, al norilor și al ploii care poate cădea într-un Orient Mijlociu din ce în ce mai deșertic.
Emiratele cheltuie o avere să „spargă” norii
Cotidianul american povestește astfel cum, în 2018, un general din puternicul Corp al Gardienilor Revoluției din Iran, Gholam Ridha Jalali, a acuzat Israelul și „o altă țară” că fură norii care aparțin de drept și în mod inerent Iranului, împiedicând astfel țara să primească, în plină secetă, prețioasa ploaie.
După cum explică sursa citată „cealaltă țară” care nu a fost numită de Gholam Ridha Jalali este Emiratele Arabe Unite (EAU). Programul de însămânțare a norilor din Abu Dhabi, care presupune injectarea de substanțe chimice în norii cumulonimbus pentru a-i „sparge” într-o anumită zonă, este unul dintre cele mai avansate din regiune.
Țările vecine, bineînțeles, nu stau cu mâinile în sân. De teamă că Emiratele Arabe Unite vor prelua controlul asupra cerului din Orientul Mijlociu și pentru că precipitațiile sunt rare și în continuă scădere (-20% în ultimii treizeci de ani), celelalte națiuni din zonă au început să cheltuiască și ele averi pentru a rămâne în cursa pentru ploaie – Maroc, Etiopia, Arabia Saudită și Iran s-au lansat și ele în această aventură.
Vremea nu stă la comanda Partidului Comunist Chinez
Procesul nu este nou, iar Orientul Mijlociu nu este singurul care a luat în considerare această chestiune. Mai la est, China este foarte avansată în programul său gigantic de control al vremii, care urmărește să controleze vremea pe jumătate din teritoriul său.
Cu toate acestea, seceta teribilă din acest an din China pare să indice un eșec relativ. Experții sunt, de asemenea, sceptici în ceea ce privește utilitatea reală a acestor programe, scrie Korii.
Dar aceasta nu împiedică că Emiratele Arabe Unite să facă tot ce pot și, în același timp, să își împingă vecinii să le urmeze exemplul.
Nouă piloți, în alertă permanentă
Populația din Emirate a crescut de la 100.000 de locuitori la începutul anilor 1960 la peste 10 milioane în prezent. Țara este mare consumatoare de apă: peste 550 de litri pe zi pe persoană, față de o medie mondială de 177, potrivit unui studiu.
Emiratele au costisitoarele instalații de desalinizare a apei de mare și, în paralel au înființat o mică armată de vânători de nori. Nouă piloți sunt în alertă permanentă, gata să se înalțe pe cer imediat ce meteorologii locali detectează o formațiune noroasă promițătoare. „Suntem disponibili 24 de ore pe zi”, a declarat unul dintre ei.
Iodură de argint și nanotehnologie
Emiratele folosesc doi compuși pentru a însămânța potențialii nori: iodura de argint, o substanță folosită în mod tradițional în întreaga lume pentru a genera ploaia în norii cumulonimbus, și un material recent patentat de Universitatea Khalifa din Abu Dhabi, care folosește nanotehnologia pentru o mai mare eficacitate în condițiile climatice speciale din zonă.
Aceste substanțe sunt de obicei injectate la baza norilor și apoi „aspirate” în sus de curenții ascendenți. Se presupune că acestea ar trebui să agregheze particulele umede pentru a forma picături din ce în ce mai grele, până când acestea vor cădea în cele din urmă din cer,fără niciun impact asupra mediului din cauza moleculelor folosite, potrivit susținătorilor acestei tehnologii.
Funcționează? Țările care investesc milioane de dolari în programele lor par să fie convinse că așa este. Cu toate acestea, mulți oameni de știință nu sunt de aceeași părere. În plus, Israelul a renunțat în cele din urmă la propriul program după mai bine de 50 de ani, considerându-l ineficient din punct de vedere economic.