AcasăȘTIRI EXTERNEȚările Baltice înfruntă China

Țările Baltice înfruntă China

Cel puțin două țări baltice vor respinge invitația Beijingului de a participa la nivel de președinți la summitul “17+1”, programat în această săptămână, trimițând în schimb doar miniștri de nivel inferior.

Xi Jinping folosește acest format diplomatic ca o modalitate de a-și consolida legăturile și influența cu 17 țări din Europa Centrală și de Est, 12 dintre acestea membre ale UE, concentrându-se în mare parte pe investiții mari în infrastructură și pe Inițiativa Centrală și Rutieră, o legătură de transport de marfă din China către Europa. Lituania și Estonia au confirmat că nici președintele și nici premierul lor nu vor participa la summit, punând sub semnul întrebării capacitatea continuă a Chinei de a menține cele două state baltice ca membri loiali ai “17+1”. Lituania nu va fi reprezentată nici la nivel de președinte, nici la nivel de prim-ministru”, a declarat un purtător de cuvânt al reprezentanței permanente lituaniene la UE.  Pentru Estonia, sarcina de a participa la summit va reveni ministrului de externe Eva-Maria Liimets, potrivit unei purtătoare de cuvânt a guvernului citată de Politico. Așa-numitul summit „17+1”, creat în 2012, este o platformă cheie pentru China în demersul de conectare cu centrul, estul și, în urma aderării Greciei în 2019, cu sudul Europei.

Formatul a fost mult timp subiectul unor controverse, criticii  văzând în “17+1” o strategie a Beijingului de a “divide și cuceri”. Pentru Letonia, Lituania și Estonia, acest summit are o greutate însemnată, deoarece  urmăresc cu atenție alianțele cu SUA care să ajute la contrabalansarea influenței Chinei în Europa. De asemenea, cele trei țări sunt mai sensibile cu privire la necesitatea unor relații de securitate strânse cu Washingtonul și NATO din cauza amenințării reprezentată de Rusia. „Preferăm să folosim mult mai mult formatul UE 27 + 1 și să ne adresăm Chinei prin intermediul politicilor comune ale UE”, a declarat o purtătoare de cuvânt a premierului estonian Kaja Kallas, care a venit la putere chiar săptămâna trecută. Celelalte țări ale UE din grup sunt Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Grecia, Ungaria, Polonia, România, Slovacia și Slovenia. Li se adaugă Albania, Bosnia, Macedonia de Nord, Muntenegru și Serbia. China nu a furnizat detalii despre summit, cum ar fi data exactă sau nivelul de participare.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
485 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger