AcasăȘTIRI EXTERNEȚara-pilon NATO care se opune aderării Suediei și Finlandei. „Să nu repetăm...

Țara-pilon NATO care se opune aderării Suediei și Finlandei. „Să nu repetăm aceeași greșeală”

Țara-pilon NATO care se opune aderării Suediei și Finlandei. „Să nu repetăm aceeași greșeală”

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat Stockholm și Helsinki că adăpostesc „teroriști PKK”, în contextul în care Suedia și Finlanda, urmează să anunțe în curând aderarea lor la NATO.

Aderarea Finlandei și Suediei la NATO ar fi o „greșeală”, ca și cea a aderării Greciei la tratatul Alianței Nord Atlantice, a declarat vineri, 13 mai, președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

„Nu avem un aviz pozitiv”

Șeful statului a explicat presei că nu dorește să se repete „aceeași greșeală ca cea făcută la aderarea Greciei”, acuzând Stockholm și Helsinki că „adăpostesc teroriștii PKK”, Partidul Muncitorilor din Kurdistan, pe care Turcia l-a declarat organizație teroristă. Erdogan a insistat: „Nu avem un aviz pozitiv”.

În același timp, un raport oficial suedez a deschis calea pentru aderarea țării la NATO, cu rezultate mai favorabile, înaintea deciziei pe care o vor  lua țara nordică și vecinul său finlandez în zilele următoare. După zeci de ani în care au stat în afara alianțelor militare, se așteaptă ca Helsinki și Stockholm să-și anunțe candidatura la NATO până la începutul săptămânii viitoare, ca urmare directă a invaziei rusești în Ucraina, scrie Le Point.

Finlanda a făcut deja un pas uriaș joi, președintele și prim-ministrul său declarându-se în favoarea aderării la alianța condusă de SUA „fără întârziere”.

Represaliile Rusiei „nu pot fi excluse”

Oferta finlandeză urmează să fie oficializată de tandemul executiv duminică, după o ședință a consiliului de guvern. În aceeași zi, Partidul Social-Democrat, aflat la guvernare în Suedia, va vota asupra unei candidaturi, iar sprijinul ar elimina ultimul obstacol semnificativ la Stockholm.

În timp ce Rusia amenință deja Finlanda și Suedia cu „consecințe” în cazul aderării, raportul suedez consideră că un atac armat este foarte puțin probabil, dar recunoaște că „provocările” și „represaliile” rusești nu pot fi „excluse”.

 

author avatar
Tudor Borcea
611 afisari

8 COMENTARII

  1. Chestia asta e mai mult o formalitate deoarece tarile scandinave sunt extrem de solidare si economic si politic.Oricum ar fi fost protejate si daca nu aderau oficial dar acum e clar ca se simt in pericol.Chestia cu „teroristi PKK in Suedia” e un paradox al gandirii lui Erdogan.Daca suedezii primesc refugiati au toata raspunderea sa faca ce vor in tara lor.Nu am auzit de „teroristi in Suedia” dar de afacerile lui Erdogan cu petrol si arme in Irak e plin internetul.

  2. ZIARE.COM SITEUL CE INSULTA CITITORII PRIN COMENTATORII ACREDITATI PLATITI , SI SA INCURAJEZE PUPINCURISMUL SI SA LAUDE ARTICOLELE ANALFABETILOR COPISTI

    UN SITE CARE TRBUIE EVITAT . CENZURA SI INSULTE
    cei ce nu posteaza DUPA REGULILE PUPIN CORISTILOR SI ADMINUL LINGAU IN CÙR SUNT STERSI SI CENZURATI
    Ziare.com CENZUREAZA SI INSULTA CITITORII
    ZIARE.COM SITEUL DE ANALFABETI CE SE DAU JURNALISTI ! COPIE ARTICOLELE SI LE POSTEAZA CU GRSELI ELEMENTARE . VA IA GREATA

  3. e de asteptat ca Izrael sa intre pe fir,
    isil sa intre pe fir…..si sultanu sa se trezeasca cu mari probleme
    (probleme politice pentru erdogan,
    probleme de terorism pentru turci).

  4. Aderarea este politica americana pentru extinderea nato. Erdogan se pare ca printe cei care nu sant de acord, dar are curajul sa spuna

  5. In toate tarile NATO sint foarte multi teroristi de prin toate tarile , la cit de naivi si fraieri sint pedofilii de la Bruxelles si drogatii de amerlicani fiecare face ce vrea prin tarile NATO

  6. Vedeti?
    Erdo are multe taxe de plătit ohoh, mai ales la cei care se opun ca Turcia sa intre in Ue… In afara de Romania nu stiu daca mai semna careva Turcia =🇪🇺

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger