Poluarea a atins cote uriașe în capitala Indiei, Delhi, iar aerul a devenit periculos de respirat. Dar aerul din interiorul locuințelor este și mai poluat, ajungând la un nivel alarmant de ridicat, arată noi cercetări.
Un studiu a constatat că nivelurile de PM2.5, particulele minuscule din aer care dăunează plămânilor au fost „substanțial mai mari” în interior decât cele găsite în cele mai poluate zone din oraș. Dar, în ciuda acestui fapt, majoritatea gospodăriilor nu au fost dispuse să adopte măsuri de apărare, arată raportul, potrivit BBC.
Delhi, cea mai poluată capitală din lume
Orașul Delhi se află în fruntea listei „cele mai poluate capitale ale lumii”.
Studiul realizat de Institutul de Politică Energetică de la Universitatea din Chicago (EPIC), realizat între 2018 și 2020, a chestionat mii de gospodării din Delhi din medii socio-economice diferite și a constatat că gospodăriile bogate și sărace au fost afectate în mod egal.
Cercetătorii au spus că gospodăriile cu venituri mari au de 13 ori mai multe șanse să dețină purificatoare de aer decât gospodăriile cu venituri mici. Cu toate acestea, nivelurile de poluare a aerului din interior din acele case au fost cu doar 10% mai mici decât cele care trăiesc în medii defavorizate.
„În Delhi, concluzia este că cineva care este bogat sau sărac, nimeni nu poate respira aer curat”, a spus dr. Kenneth Lee, autorul principal al studiului. „Este un cerc vicios complex”.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că la nivel global aproximativ șapte milioane de oameni mor prematur în fiecare an din cauza bolilor legate de poluarea aerului, la egalitate cu fumatul și alimentația nesănătoasă.
Şcoli închise în New Delhi din cauza poluării
Experții spun că cea mai mare parte a expunerii noastre la poluarea aerului are loc de fapt în interior. Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului (EPA), nivelurile de poluanți ai aerului din interior pot fi de două până la cinci ori mai mari decât în aer liber.
Acesta este în special un motiv de îngrijorare pentru India, care are cea mai mare poluare a aerului din lume. Aerul toxic al Indiei, gazdă a 22 din cele 30 de orașe cele mai poluate din lume, ucide peste un milion de oameni în fiecare an.
Datele oficiale ale guvernului arată că Delhi a înregistrat cel mai poluat aer din noiembrie din cel puțin șase ani, iar rezidenții nu s-au bucurat de nici o zi cu aer mai bun. Școlile au fost închise pe fondul înrăutățirii nivelului de poluare, iar situația a fost atât de gravă încât a provocat și un avertisment sever din partea Curții Supreme a Indiei.