AcasăȘTIRI EXTERNEȘah lui Putin: vor să blocheze banii Rusiei! Ce țară a îndrăznit...

Șah lui Putin: vor să blocheze banii Rusiei! Ce țară a îndrăznit să facă asta

elvetiaȘah lui Putin: vor să blocheze banii Rusiei! Ce țară a îndrăznit să facă asta

Elveția se aliază sancțiunilor Occidentului împotriva Rusiei. Țara Cantoanelor ar putea decide luni să înghețe activele de miliarde ale rușilor.

Anunțul a fost făcut chiar de preşedintele Ignazio Cassis, în faţa presiunii tot mai mari ca această ţară, un hub al comerţului cu hidrocarburi ruseşti şi centru financiar popular în rândul oligarhilor ruşi, să adopte sancţiuni puternice, transmite AFP.

„Foarte probabil Consiliul Federal va decide în această direcţie mâine (luni)” în cadrul unei şedinţe extraordinare, a transmis oficialul, care a adăugat că „nu pot anticipa decizii care nu au fost încă luate”, precizând că decizia „va ţine cont şi de neutralitatea Elveţiei”.

Rușii au 23 de miliarde de dolari în băncile elvețiene

Potrivit statisticilor Băncii Reglementelor Internaţionale, pasivele băncilor elveţiene faţă de clienţii ruşi erau de 23 de miliarde de dolari în trimestrul al treilea din 2021, dintre care 21,4 miliarde de dolari sub formă de depozite.

Totodată, oligarhii ruşi au participaţii la capitalul unor companii elveţiene importante.

În plus, 80% din tranzacţiile cu petrol şi gaze ruseşti se realizează în Elveţia, potrivit estimărilor citate de presa elveţiană.

author avatar
Andreea Vlad