AcasăȘTIRI EXTERNEȚara europeană care vrea să îi forţeze pe proprietarii de locuințe libere...

Țara europeană care vrea să îi forţeze pe proprietarii de locuințe libere să găsească chiriaşi

portugaliaȚara europeană care vrea să îi forţeze pe proprietarii de locuințe libere să găsească chiriaşi

Guvernul portughez vrea să îi forţeze pe proprietarii de locuinţe libere din întreaga ţară să pună aceste locuinţe la dispoziţia chiriaşilor pe termen lung.

Planul autorităților este acela de a creşte oferta de locuinţe de pe o piaţă imobiliară care este inaccesibilă pentru mulţi localnici.

Portugalia vrea să limiteze majorarea chiriilor

Planul intitulat „mai multe locuinţe” include şi limitarea majorării chiriilor, iniţiative destinate urgentării acordării autorizaţiilor pentru noi construcţii, o interdicţie privind închirierea locuinţelor pe termen scurt în oraşe şi încetarea aşa-numitului program Golden Visa.

În replică, proprietarii de locuinţe şi investitorii susţin că obligarea oamenilor să îşi închirieze locuinţelor încalcă dreptul la proprietatea privată prevăzut în constituţie. Guvernul de la Lisabona nu a oferit încă detaliile cu privire la modul în care intenţionează să îşi pună în aplicare politicile.

„În mod clar este neconstituţional”, spune doctorul Luis Menezes Leitao, preşedintele Asociaţiei proprietarilor din Lisabona. Menezes Leitao, care este şi profesor de drept, susţine că Guvernul ar trebui să îi lase în pace pe proprietari şi să se concentreze în schimb pe construirea mai multor locuinţe cu preţuri accesibile.

Cu toate acestea, ministrul portughez pentru locuinţe, Marina Goncalves, a apărat iniţiativa ca o modalitate de a reduce o criză de spaţii de locuit, care a dus chiriile la valori record, în special în capitala Lisabona.

author avatar
Andreea Vlad