Noua Zeelandă a pornit un război radical împotriva tutunului. Autoritățile vor să interzică fumatul unei întregi generații.
Ambiția guvernului local este ca Noua Zeelandă să devină o țară fără tutun din 2025. Autoritățile tocmai au prezentat o serie întreagă de măsuri restrictive menite să atingă acest obiectiv spectaculos. Multe din aceste măsuri îi vizează în special pe cei mai tineri.
Acest mare plan anti-fumat intenționează să penalizeze treptat țigările și să crească treptat vârsta legală pentru fumat, pentru a ajunge la o interdicție totală a țigărilor în 2025. De fapt, consumul de tutun va fi interzis pentru toți neo-zeelandezii născuți după 2004.
Alte propuneri avute în vedere de guvern: reducerea drastică a nivelului de nicotină autorizat în produsele care conțin tutun, interzicerea filtrelor (?), stabilirea unui preț minim și restricționarea punctelor de vânzare autorizate.
„Aproximativ 4.500 de neozeelandezi mor din cauza tutunului în fiecare an”, a explicat ministrul asociat al Sănătății, Ayesha Verrall.
Risc de piață neagră și falimente
Multe instituții din domeniul sănătății au salutat ambițiile guvernului din Noua Zeelandă cu privire la tutun, sperând că aceste măsuri vor descuraja tinerii care sunt tentați să se apuce de fumat.
Dar unii au evidențiat anumite riscuri, cum ar fi dezvoltarea accelerată a unei forme de piață neagră și consecințe economice grele pentru multe întreprinderi mici.
În Noua Zeelandă, un sfert din decesele provocate de cancer sunt atribuite tutunului și există aproximativ jumătate de milion de fumători în țară, scrie Le Point. Populația maori este deosebit de afectată: cancerul este principala cauză de deces în rândul femeilor și a doua în rândul bărbaților.