AcasăȘTIRI EXTERNEȚara care interzice karaoke. Melodiile amenință „securitatea națională”

Țara care interzice karaoke. Melodiile amenință „securitatea națională”

China a anunţat că va interzice în localurile de karaoke melodiile considerate violente, care incită la ură sau chiar ”subminează securitatea naţională”. O măsură care vine din zona politică.

Nu e clar cum autoritățile de la Beijing vor considera “violent” un recital karaoke, dar astfel de localuri sunt foarte populare în China.

Oamenii se adună în adevărate complexe cu săli private dotate cu canapele confortabile, tablete tactile şi ecrane uriaşe, care le permit să cânte împreună cu prietenii melodii alese din zeci de mii de titluri.

Ministerul Culturii şi Turismului tocmai a anunțat crearea de la 1 octombrie a unei liste negre de melodii „cu conţinut ilegal”.

Melodiile interzise vor fi cele considerate că subminează securitatea şi unitatea naţională, incită la ură rasială sau promovează secte, jocuri de noroc şi criminalitatea.

Măsura este considerată de analiștii străini drept încă o dovadă a autorității Partidului Comunist Chinez, mai ales că sunt eliminate cu regularitate de pe site-urile de streaming de muzică melodiile considerate “incorecte politic”, notează AFP.

În 2019, mai multe  astfel de site-uri din China continentală au fost forţate să retragă din catalog titlurile considerate a fi imnuri de protest. Printre acele melodii se număra „Do You Hear The People Sing?” din musicalul Les Misérables, o piesă cântată în timpul protestelor antiguvernamentale din Hong Kong.

Ministerul nu a specificat în ce măsură un cântec ar putea pune în pericol securitatea națională și nici care este conținutul viitoarei liste negre.

author avatar
Radu Jacotă Redactor