AcasăȘTIRI EXTERNEȚara care cere despăgubiri pentru un război purtat acum mai bine de...

Țara care cere despăgubiri pentru un război purtat acum mai bine de 150 de ani!

Țara care cere despăgubiri pentru un război purtat acum mai bine de 150 de ani! / Foto: printscreen

Rana celui mai sângeros conflict militar din istoria continentului sud-american este redeschisă de o comisie pentru adevăr și justiție a Parlamentului organizației Mercosur, Parlasur, care reunește Brazilia, Argentina, Paraguay, Uruguay și Venezuela.

Parlamentarii au reușit să instaleze această comisie cu scopul de a încerca să revizuiască istoria războiului din Paraguay, de a-i acuza pe învingători de genocid și de a cere compensații financiare și scuze.

Un măcel comparat cu genocidul armenilor

Războiul Triplei Alianțe (1864 – 1870) a fost un conflict militar între Paraguay și Argentina, Uruguay și Brazilia (Tripla Alianță), soldat cu pierderi umane colosale. În urma conflictului, în Paraguay majoritatea populației bărbătești a fost ucisă (300.000 de morți)

Conflictul a avut drept context alinierea țărilor sud-americane în tabere opuse în fața unui război civil în Uruguay. Brazilia a trimis aproximativ 150.000 de soldați și a pierdut cel puțin o treime dintre ei, pe lângă miile de civili din teritoriul invadat.

Totuși, cele mai dramatice pierderi umane și financiare au revenit Paraguayului, a cărui populație masculină adultă a fost practic decimată și a cărui infrastructură a fost distrusă, pe lângă faptul că a pierdut teritoriu.

Politicienii paraguayeni au desfășurat timp de ani de zile o dezbatere în jurul unei cereri de despăgubiri economice, calculată deja de ei la 150 de miliarde de dolari.

Subcomisia pentru adevăr și justiție a Parlasul a început să se reunească în luna iunie a acestui an și a organizat deja cinci audieri publice, în care cercetătorii paraguayeni au făcut prezentări în care au acuzat Brazilia, Argentina și Uruguay de manipularea istoriei pentru ceea ce ar fi fost un război imperialist și genocidar.

Istoricul paraguayan Noelia Quintana i-a acuzat pe inamicii țării că au comis crime de război și a comparat conflictul cu genocidul armenilor de către Imperiul Otoman (actuala Turcie) în Primul Război Mondial (1914-1918).

Însă unul dintre cei mai importanți istorici ai acestui conflict continental, profesorul de la Universitatea din Brasilia (UnB), Francisco Doratioto, estimează că țările câștigătoare nu datorează Paraguayului nici bani, nici scuze.

 

 

author avatar
Tudor Borcea
942 afisari

3 COMENTARII

  1. Paraguay a declarat atunci război tuturor celor trei țări. Și mai irațional a fost că le-a declarat pe rând, deși nu făcea față nici uneia singure dintre cele trei adversare. Situația era tot mai grea, iar Paraguay își mai adăuga câte un inamic.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger