Traficanții de droguri fac legea în Olanda, asigură săptămânalul german Der Spiegel. În timp ce ofițerii de poliție, avocații și jurnaliștii își riscă viața în fiecare zi, bandele se echipează cu Kalașnikovuri.
„Brânză, cocaină și killeri”, enumeră Spiegel care prezintă pe copertă o femeie îmbrăcată în culorile steagului Olandei, fumând un joint, cu un AK-47 într-o mână și cu o roată de brânză gouda drogată în cealaltă.
Baronii drogurilor amenință statul
„Cum Olanda a devenit paradisul mafiei, prin intermediul politicilor sale laxe în materie de droguri”, se poate citi cu caractere mai mici, sub imaginea acestei olandeze instalată în fața unui câmp de lalele colorate.
În timp ce în Germania se dezbate legalizarea canabisului, Spiegel s-a concentrat asupra influenței traficanților de droguri în Olanda. Publicația revine la problemele legate de traficul de droguri, într-o țară în care spălarea banilor este facilitată și consumul de droguri „soft” este tolerat.
„Statul olandez, care vrea să fie atât de liberal, este astăzi privat de libertate de către baronii drogurilor, asigură ziarul din Hamburg. Chiar și premierul Mark Rutte ar fi fost vizat de mafie, scrie Courrier International.
O țară periculoasă
Pentru revista germană, Olanda a devenit un hub pentru traficul de droguri. În Germania, aproximativ 161 de investigații privind traficul de droguri arată spre Olanda, potrivit datelor din 2019 ale agenției federale pentru criminalitatea organizată. La doar câteva luni distanță de asasinarea jurnalistului de investigație Peter R. de Vries, împușcat în iulie, Spiegel consideră că justiția și presa sunt ambele amenințate.
Reporteri, procurori, avocați, polițiști, toți trebuie să fie pregătiți „să renunțe la vechea lor viață” , asigură articolul. Dacă își fac treaba bine, există șanse mari să fie „puși sub protecția poliției”.
În Olanda, articolul din ziarul german a provocat o reacție, relansând dezbaterile privind mafia și traficul de droguri. Săptămânalul asigură că autoritățile olandeze sunt parțial responsabile de această situație. „Au reușit să integreze drogurile „soft” în folclorul lor, așa cum a fost cazul brânzeturilor și lalelelor”, explică el . „Numai că nu s-au oprit la ele. Țara s-a angajat voluntar în narcotrafic”.