AcasăȘTIRI EXTERNETangoul nuclear dintre SUA și Rusia

Tangoul nuclear dintre SUA și Rusia

Doi pași înainte, altul înapoi: Washingtonul este mândru de un acord de principiu cu executivul rus pentru prelungirea tratatului nuclear New Start, care expiră în februarie. Cu toate acestea, Moscova a  zis “Niet”.

Acest tratat semnat în 2010 limitează numărul de bombe nucleare strategice la o șeptime din nivelul atins la apogeul Războiului Rece. Acesta este ultimul text în vigoare în domeniul nuclear dintre cele două mari puteri. „Suntem dornici să prelungim tratatul New START pentru o perioadă de timp, cu condiţia ca ei să accepte în schimb limitarea – îngheţarea – arsenalul lor nuclear”, a declarat negociatorul american Marshall Billingslea care conduce din iunie negocierile cu Moscova asupra tratatului bilateral. New START expiră la scurt timp după încheierea mandatului actual al lui Donald Trump, candidat la propria succesiune la 3 noiembrie. Condițiile Washingtonului sunt „inacceptabile”, a reacționat partea rusă.

„Rusia şi Statele Unite nu s-au pus de acord în privinţa îngheţării arsenalelor lor nucleare”. Un asemenea îngheţ ar fi „inacceptabil” pentru Moscova, a declarat  viceministrul de externe Serghei Riabkov. New START, care limitează numărul focoaselor nucleare operaţionale (instalate pe rachete, pe submarine şi bombardiere) la 1.550 pentru SUA şi Rusia – este ultimul pact major de dezarmare nucleară, după ce Statele Unite s-au retras în 2019 din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (CFE), care interzicea utilizarea rachetelor balistice cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri. Washingtonul susține că noul tratat propus implică și China, al cărei arsenal are 320 de focoase nucleare, mult mai mare decât cel pe care îl avea la începutul negocierilor privind New Start. China refuză sau spune că este gata să participe cu singura condiție  – SUA și Rusia să-și aducă arsenalul nuclear la nivelul său.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
212 afisari

1 COMENTARIU

  1. Ma alea nu tre inghetate ca la vara se dezgheata iara.
    Petrov a spus:
    Iarna nu e ca vara.
    Tre desazamblate.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger