AcasăȘTIRI EXTERNETancuri pentru Ucraina, deocamdată pe hârtie: târguiala SUA cu Germania / Biden...

Tancuri pentru Ucraina, deocamdată pe hârtie: târguiala SUA cu Germania / Biden face presiuni asupra Berlinului

Tancuri pentru Ucraina, deocamdată pe hârtie: târguiala SUA cu Germania / Biden face presiuni asupra Berlinului / Foto: Facebook

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, va insista, joi, ca noul ministru german al Apărării, Boris Pistorius, să permită transferul de tancuri de fabricație germană către Ucraina, au declarat oficiali americani, în condițiile în care cele două țări rămân în dezacord pe această temă.

 

Germania va permite trimiterea de tancuri de fabricație germană în Ucraina pentru a o ajuta să se apere împotriva Rusiei dacă Statele Unite vor fi de acord să trimită propriile tancuri, a declarat o sursă guvernamentală germană.

Washingtonul se scarpină cu mâna Berlinului

Dar oficialii americani insistă că Washingtonul nu are nici o intenție deocamdată de a trimite tancuri (Abrams) fabricate în SUA în Ucraina în acest moment, din cauza dificultăților cu care s-ar confrunta Kievul pentru a le întreține și a efortului logistic necesar.

„Secretarul Apărării va face presiuni asupra germanilor în acest sens”, a declarat un oficial de rang înalt al Departamentului american al Apărării. „Suntem foarte optimiști că vom face progrese cu privire la această cerință până la sfârșitul săptămânii”, a adăugat oficialul.

El a declarat că furnizarea de tancuri Leopard de fabricație germană către Ucraina este cea mai logică soluție, deoarece mai multe țări europene le au deja și au fost de acord să le transfere rapid, informează Boursorama.

Numai că Berlinul și-a semnalat reticența de a aproba transferul de tancuri Leopard fabricate în Germania către Ucraina, din alte țări. Germania trebuie să semneze transferul înainte ca țări precum Polonia și Finlanda, care și-au declarat în mod deschis disponibilitatea de a trimite tancuri Leopard în Ucraina, să fie autorizate să dea curs oricăror livrări.

„Nu vom merge niciodată singuri, pentru că acest lucru este necesar într-o situație foarte dificilă ca aceasta”, a declarat marți cancelarul german Olaf Scholz.

SUA au alocat aproximativ 24 de miliarde de dolari (22,19 miliarde de euro) pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva forțelor rusești. Administrația președintelui Joe Biden este de asemenea așteptată să aprobe un nou pachet de ajutor pentru Kiev în valoare de peste 2 miliarde de dolari, potrivit unui alt oficial american.

Programul, care ar putea fi anunțat încă de vineri în cadrul unei reuniuni a oficialilor din domeniul apărării la o bază aeriană din Germania (Ramstein) , ar include probabil furnizarea de vehicule blindate Stryker către Ucraina, dar nu și tancuri M1 Abrams.

Kievul și-a îndemnat joi aliații occidentali să accelereze livrarea de tancuri și apărare antiaeriană către Kiev pentru a salva viețile ucrainenilor. „Problema tancurilor pentru Ucraina trebuie să fie rezolvată cât mai curând posibil.

La fel ca și chestiunile legate de sisteme suplimentare de apărare aeriană”, a scris Andri Iermak, șeful administrației prezidențiale ucrainene, pe mesageria Telegram. „Nu mai avem timp, plătim pentru această lentoare cu viețile ucrainenilor. Nu ar trebui să fie așa”.

author avatar
Tudor Borcea
163 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger