AcasăȘTIRI EXTERNETancuri pentru Ucraina. Armata germană critică Berlinul: „Un impact negativ pentru apărarea...

Tancuri pentru Ucraina. Armata germană critică Berlinul: „Un impact negativ pentru apărarea noastră”

Tancuri pentru Ucraina. Armata germană critică Berlinul: „Un impact negativ pentru apărarea noastră” / Foto: printscreen

Livrarea tancurilor Leopard 2 către Ucraina va avea un impact negativ asupra capacității de apărare a Germaniei, a declarat miercuri șeful Uniunii militarilor din Bundeswehr (armata țării), Andre Wuestner, la postul de televiziune ZDF.

 

Andre Wuestner, președintele Deutsche Bundeswehr Verband, a precizat că livrările de astfel de tancuri sunt „bune pentru Ucraina, dar nu și pentru pregătirea de luptă a Bundeswehr-ului”. Guvernul, a spus el, trebuie să consolideze industria de apărare din Germania, dacă dorește să „sprijine nu doar Ucraina, ci și propria capacitate de apărare”.

În detrimentul „propriei capacități de apărare”

„Adevărul este că din februarie distribuim arme și muniții. În același timp, ne aflăm încă într-o stare de cădere liberă. Nu am realizat încă schimbări în ceea ce privește propria noastră capacitate de apărare”, a subliniat el.

Uniunea militarilor din Bundeswehr este o organizație independentă care reprezintă interesele a 200.000 de soldați și rezerviști activi și pensionați, scrie Tass.

Marți, revista Der Spiegel a relatat decizia Berlinului de a furniza Ucrainei o companie de tancuri Leopard 2 din rezervele Bundeswehr-ului. În plus, guvernul german intenționează să lase Polonia și o serie de alte țări să exporte astfel de echipamente către Kiev.

Miercuri, Germania a anunțat că va trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina și este de acord ca acestea să fie reexportate la Kiev de către țările partenere, a anunțat purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit, într-un comunicat.

Obiectivul este crearea rapidă a două batalioane de tancuri Leopard 2 pentru Ucraina. Berlinul va furniza inițial 14 tancuri  Leopard 2A6 din stocurile Bundeswehr, a adăugat comunicatul.

Este pentru prima dată când Ucraina primește tancuri de luptă principale de tip occidental. Până acum, doar tancurile mai vechi de concepție sovietică, precum T-72, au fost livrate de țările europene Ucrainei, invadată de Rusia. De asemenea, Franța și Marea Britanie sunt pregătite să livreze Ucrainei tancurile lor principale de luptă, Leclerc și respectiv Challenger 2.

author avatar
Tudor Borcea