AcasăȘTIRI EXTERNETancuri germane pentru Ucraina, noua linie roșie pentru Rusia. Moscova denunță o...

Tancuri germane pentru Ucraina, noua linie roșie pentru Rusia. Moscova denunță o „decizie extrem de periculoasă”

Tancuri germane pentru Ucraina, noua linie roșie pentru Rusia. Moscova denunță o „decizie extrem de periculoasă” / Foto: printscreen

Ambasadorul Rusiei la Berlin a denunțat miercuri decizia „extrem de periculoasă” a Berlinului de a livra tancuri Leopard 2 Ucrainei.

 

„Este o decizie extrem de periculoasă care va duce conflictul la un nou nivel de confruntare”, a comentat ambasadorul Serghei Neceaev, potrivit contului de Telegram al ambasadei Rusiei, acuzând Occidentul că se află într-o logică de „escaladare permanentă”.

„Crimele nazismului”

„Acest lucru ne convinge încă o dată că Germania, la fel ca și cei mai apropiați aliați ai săi, nu dorește o soluție diplomatică la criza ucraineană și că dorește o escaladare permanentă”, a spus el, informează RTBF.

De asemenea, ambasadorul rus a acuzat Berlinul, prin livrările de tancuri, că „și-a renegat responsabilitatea istorică” pentru „crimele nazismului” din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. „Cu permisiunea guvernului german, tancuri purtând cruci germane vor fi trimise din nou pe «Frontul de Est», ceea ce va duce inevitabil la moartea soldaților ruși, dar și a civililor”, a acuzat el.

Tancurile occidentale vor „arde” dacă vor fi livrate Ucrainei, a declarat Kremlinul, în condițiile în care Germania a făcut deja anunțul și Statele Unite ar putea anunța la rândul lor livrări de tancuri grele către Kiev. Occidentul „supraestimează potențialul pe care (tancurile) l-ar putea oferi armatei ucrainene”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Aceste tancuri vor arde ca toate celelalte”, a adăugat el.

Kiev: „Un prim pas a fost făcut”

De partea sa, președinția ucraineană a salutat miercuri „un prim pas”, după ce Berlinul a dat undă verde pentru livrarea a 14 tancuri Leopard 2, îndemnând totodată Occidentul să furnizeze mult mai multe pentru armata rusă. Andri Iermak, șeful administrației prezidențiale, a declarat pe Telegram că „un prim pas a fost făcut”, făcând apel la o „coaliție” internațională pentru a aproviziona țara sa cu tancuri grele. „Avem nevoie de o mulțime de tancuri Leopard”, a spus el.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a mulțumit miercuri Germaniei pentru decizia sa de a trimite tancuri Leopard în Ucraina. „Vă mulțumesc, domnule cancelar Olaf Scholz. Decizia de a trimite Leopards în Ucraina este un pas mare pentru a opri Rusia. Suntem mai puternici împreună”, a scris Morawiecki pe Twitter, după ce Berlinul a dat undă verde pentru livrarea tancurilor grele.

Premierul britanic Rishi Sunak a salutat miercuri „decizia bună” a Germaniei de a livra tancuri Leopard Kievului, care va „consolida capacitatea defensivă a Ucrainei” împotriva invaziei rusești.

Într-un comunicat, Palatul Elysée „salută” decizia germană pentru livrarea de tancuri Leopard către Ucraina, afirmând că aceasta „extinde și amplifică” sprijinul „angajat” de Paris cu livrarea de blindate AMX10-RC mai ușoare. Guvernul Franței nu a decis încă dacă își va trimite propriile tancuri Leclerc, o posibilitate pe care președintele Emmanuel Macron nu a exclus-o.

author avatar
Tudor Borcea