AcasăȘTIRI EXTERNETanc cu șase tunuri. Singura armată din lume care-l are (FOTO/VIDEO)

Tanc cu șase tunuri. Singura armată din lume care-l are (FOTO/VIDEO)

Tanc cu șase tunuri. Singura armată din lume care-l are (FOTO/VIDEO)

Armata Venezuelei are în dotare un tanc cu totul neobișnuit, desprins parcă dintr-un film SF sau despre Războiul Rece.

Creat în 1956, tancul american M50 Ontos părea să provină dintr-un film SF. Echipat cu trei tunuri fără recul pe fiecare parte, toate putând să tragă simultan, tancul a fost folosit doar în timpul războiului din Vietnam, unde ușurința sa a fost un avantaj față de alte tancuri.

M50 Ontos a fost însă retras rapid din serviciu, în 1969, iar exemplarele rămase au fost trimise la reciclat.

În ciuda acestei scurte apariții pe câmpul de luptă, o imitație a acestui tanc tocmai a apărut într-un loc neașteptat: în Venezuela.

Tancul Frankenstein

The War Zone a reperat că, începând cu vara trecută, Forțele armate bolivariene au fost dotate cu un nou tanc, numit Maisanta YZR.

Dacă tancul este echipat și el cu șase tunuri, toate țevile mașinii venezuelene sunt aliniate, ceea ce îi conferă un aspect foarte atipic.

Pe Twitter, șeful armatei venezuelene, generalul Domingo Hernández Lárez a împărtășit cu entuziasm imagini cu noul tanc.

Numit după porecla eroului venezuelean Pedro Pérez Delgado, Maisanta preia conceptul tancului american M50, dar este o adevărată creatură Frankenstein alcătuită dintr-o multitudine de piese provenind de la diferite arme.

Șasiul tancului provine de fapt din Franța, împrumutat de la tancul ușor AMX-13, produs din anii 1950 până în anii 1980.

Armele sunt tunuri M40A1 fără recul, la fel ca și pe M50. În ceea ce privește sistemul de ochire, acesta este realizat din lunete ale puștii SVD Dragunov, o armă de precizie sovietică, care au fost fixate deasupra țevilor.

Daca toate acestea nu ar fi fost suficiente, tancul are si un mortier, fixat în partea din față. La urma urmei de ce nu?

Rămâne de văzut ce rol ar trebui să îndeplinească Maisanta YZR. Inițial, M50 a fost gândit ca un vânător de tancuri, dar din cauza lipsei sale de putere, soldații americani l-au folosit în Vietnam în principal ca vehicul de sprijin pentru infanterie.

author avatar
Tudor Borcea