AcasăȘTIRI EXTERNETalibanii se răzbună din ușă în ușă. Raport confidential ONU

Talibanii se răzbună din ușă în ușă. Raport confidential ONU

Talibanii se răzbună din ușă în ușă. Raport confidential ONU

Talibanii şi-au intensificat căutarea persoanelor care au lucrat cu forţele americane şi NATO, se menţionează într-un document confidenţial al Naţiunilor Unite, în pofida promisiunii insurgenţilor că nu vor încerca să se răzbune pe oponenţii lor.

Anterior, purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid a promis marți „multe diferențe” în maniera de guvernare față de perioada anterioară, între 1996 și 2001, până când au fost răsturnați de o coaliție condusă de SUA, după atacurile din 11 septembrie 2001.

„Liste de priorități”

Raportul, redactat de către un grup de experţi ONU în evaluarea riscurilor şi consultat de AFP, afirmă că talibanii dispun de „liste de priorităţi” cu persoane pe care vor să le aresteze.

Cei mai expuşi riscului sunt persoanele care au avut posturi de răspundere în cadrul forţelor armate afgane, în cadrul poliţiei, unităţilor de informaţii, conform acestui document, scrie DefenseRomania.

Talibanii au efectuat „vizite ţintite din uşă în uşă„ la domiciliile persoanelor pe care vor să le aresteze, precum şi la locuinţele membrilor familiilor acestora, precizează raportul. Conform acestuia, insurgenţii filtrează persoanele care doresc să ajungă pe aeroportul din Kabul şi au instituit puncte de control în marile oraşe, inclusiv în capitală şi la Jalalabad.

Datat miercuri, acest raport a fost redactat de Centrul norvegian de analize globale, o organizaţie care furnizează rapoarte serviciilor de informaţii şi agenţiilor ONU.

Islamiștii vizează familiile celor care refuză să se predea

„Ei vizează familiile celor care refuză să se predea şi urmăresc şi pedepsesc familiile acestora potrivit Sharia”, a declarat pentru directorul grupului respectiv, Christian Nellemann. „Ne aşteptăm ca persoanele care au lucrat pentru forţele americane şi NATO şi aliaţii lor, precum şi membrii familiilor lor să fie ameninţaţi cu tortura şi executarea”, a adăugat el.

„Aceasta va pune şi mai mult în pericol serviciile de informaţii occidentale, reţelele, metodele şi capacitatea lor de a contracara atât talibanii, Statul Islamic, cât şi alte ameninţări teroriste în viitor”, apreciază Christian Nellemann.

Potrivit raportului, insurgenţii „recrutează rapid” noi informatori pentru a colabora cu regimul taliban şi îşi extind listele cu ţinte, contactând moschei şi intermediari.

Operațiune de PR puțin credibilă

Talibanii au lansat o vastă operaţiune de seducţie mediatică de la revenirea lor la putere duminică, promiţând în special amnistie totală pentru toţi cei care au lucrat pentru guvernul afgan ales.

Dar afganii, în special femeile şi minorităţile religioase, păstrează vie amintirea brutalităţii regimului fundamentalist instituit în perioada când s-a aflat la putere între 1996 şi 2001, când persoane au fost biciuite şi lapidate până la moarte, mai ales în cazuri de adulter.

Afganii încep protestele

La Asadabad (est) și în mai multe locuri din Kabul, manifestanții i-au sfidat, joi, pe talibanii, pe stradă, fluturând steagul național în ziua celeia de-a 102-a aniversare a independenței Afganistanului.

Ahmad Massoud, fiul celui mai faimos adversar al talibanilor și sovieticilor, comandantul Ahmed Shah Massoud, asasinat la 9 septembrie 2001 de Al-Qaeda, a făcut un apel, împreună cu fostul vicepreședinte Amrullah Saleh, la rezistență, spunând că este „gata să pășească pe urmele tatălui”, scrie Boursorama.

Din Valea Panjshir (nord-est de Kabul), ultima regiune necontrolată de talibani, el susține că i s-au alăturat soldați „dezgustați de predarea comandanților lor”. Massoud a cerut arme și muniții din Statele Unite, într-un articol publicat de cotidianul american Washington Post.

author avatar
Tudor Borcea