AcasăȘTIRI EXTERNETaiwan sună alarma: Manevrele Chinei, paravan pentru o invazie surpriză

Taiwan sună alarma: Manevrele Chinei, paravan pentru o invazie surpriză

Taiwan sună alarma: Manevrele Chinei, paravan pentru o invazie-surpriză

Ministerul Apărării din Taiwan avertizează că China ar putea folosi exercițiile militare din zonă pentru a proceda la o invazie surpriză a „insulei rebele”.

Ambițiile și declarațiile belicoase ale Chinei continentale vizavi de Taiwan, pe care o consideră parte integrantă a națiunii, sunt cunoscute. Pregătirile militare pentru a readuce insula, chiar și prin forță, sub propria umbrelă, sunt, de asemenea, știute.

Prin urmare, nu este surprinzător faptul că autoritățile taiwaneze construiesc o mie de scenarii pentru a se pregăti pentru posibilitatea din ce în ce mai puțin ipotetică a unei invazii a fratelui mai mare, totuși inamic.

Ofensivă „multimodală”

Ministrul Apărării din Taiwan, Chiu Kuo-cheng, a explicat în urmă cu câteva luni, oricui voia să-l asculte și să-l audă, că China va avea toate mijloacele necesare unei invazii până în 2025.

Potrivit South China Morning Post, Chiu Kuo-cheng a prezentat săptămâna aceasta un raport despre o tactică surprinzătoare, pe care Beijingul ar putea-o folosi pentru a-și atinge scopurile: să-și ascundă invazia în spatele zidului de fum al manevrelor și exercițiilor militare la scară largă.

Aceste „war games”, care implică toate forțele terestre, maritime, aeriene și electronice ale Armatei Populare de Eliberare, sunt maneve pe care China le practică în mod regulat într-o regiune pe care intenționează să o impresioneze și să o domine.

Unul dintre aceste presupuse exerciții ar putea crește presiunea asupra Taiwanului, înainte de a trece la un atac total, prea rapid pentru ca vreun aliat să vină în ajutorul republicii insulare.

„China ar trimite diferite tipuri de nave de luptă în Pacificul de Vest pentru a respinge orice forță străină care vine în ajutorul Taiwanului și ar impune o încercuire care să descurajeze pe oricine să facă acest lucru”, se arată în raport, cu aluzie la SUA.

Odată luată această precauție, armata chineză va putea continua „în liniște” ofensiva sa multimodală, tocmai cea la care lucrează de mulți ani.

Rachetele ar putea fi lansate asupra instalațiilor cheie de pe insulă, iar războiul electronic să „orbească” apărarea Taiwanului și să faciliteze stabilirea superiorității aeriene și navale, scrie Slate.

Occidentul, în fața faptului împlinit

Beijingul și-ar putea trimite trupele, aeropurtat sau prin transport amfibiu, pentru a ocupa insula. Toate acestea, precizează raportul, s-ar face cu atâta viteză încât restul lumii, uluit , s-ar putea găsi în fața unui fapt împlinit și nu ar avea timp să se gândească la o intervenție armată.

Raportul precizează că Armata Populară de Eliberare are încă puncte slabe în acest scenariu, în special capacitatea încă limitată de a-și proiecta masiv trupele, ceea ce i-ar impune în starea actuală să folosească nave convenționale, deci către instalații portuare similare.

Insularitatea Taiwanului, precum și apropierea de baze americane sau japoneze, ar putea complica oarecum astfel de operațiuni chineze. Care, desigur, rămân în mare parte ipotetice – dar poate suficient de credibile pentru a cere aleșilor țării să mărească considerabil fondurile pentru apărare.

 

author avatar
Tudor Borcea
621 afisari

2 COMENTARII

  1. Borceo, ati terminat cu Ucraina si acum o luați cu Taiwan, mâine-poimâine cine mai urmează ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger