AcasăȘTIRI EXTERNETaiwan și China, cu armele încărcate. Taipei dezvăluie noua sa „linie roșie”...

Taiwan și China, cu armele încărcate. Taipei dezvăluie noua sa „linie roșie” / Ce va fi considerat „un prim atac” al Beijingului

Taiwan și China, cu armele încărcate.Taipei dezvăluie noua sa „linie roșie” / Ce va fi considerat „un prim atac” al Beijingului / Foto: printscreen

Avioanele de vânătoare sau dronele chinezești care vor pătrunde în spațiul aerian teritorial al Taiwanului vor fi considerate un „prim atac” al Beijingului, a avertizat miercuri ministrul taiwanez al Apărării, în timp ce insula încearcă să își intensifice apărarea ca răspuns la presiunile militare ale Chinei.

Ministrul Apărării Chiu Kuo-cheng a făcut aceste remarci în timp ce se adresa parlamentarilor cu privire la amenințările reprezentate de recenta serie de măsuri de escaladare ale Chinei, după ce avioane de război și drone chinezești au fost trimise în apropiere de Taiwan.

Noua linie roșie

Chiu nu a precizat cum ar răspunde Taipei dacă avioanele Armatei Populare de Eliberare ar încălca limita teritorială, definită ca fiind la 12 mile marine (22,2 kilometri) de țărmul insulei. „În trecut, am spus că nu vom fi primii care lovesc, ceea ce înseamnă că nu vom trage primul foc de fără ca China să lanseze mai întâi obuze de artilerie sau rachete”, a declarat Chiu Kuo-cheng.

„Dar acum definiția s-a schimbat în mod evident, deoarece China a folosit mijloace precum dronele. Așa că ne-am ajustat și vom considera orice trecere a entităților aeriene (în spațiul aerian teritorial al Taiwanului) ca fiind un prim atac”, a declarat Chiu în timpul unei reuniuni a Comisiei pentru afaceri externe și apărare națională a legislativului.

La începutul acestui an, președintele taiwanez Tsai Ing-wen a declarat că armata insulei va lua „contramăsuri necesare și energice, după caz” împotriva a ceea ce ea a numit tactici de război în zona gri chineză, inclusiv „hărțuirea cu drone”.

„Nu vom oferi Chinei pretextul de a crea un conflict. Nu vom provoca dispute și vom fi reținuți, dar asta nu înseamnă că nu vom contraataca”, a declarat Tsai.

Presat miercuri de legislatori, Chiu a declarat că armata taiwaneză „are cu siguranță linia sa roșie” atunci când vine vorba de apărarea insulei și a subliniat că armata va lansa „contramăsuri” odată ce linia roșie este depășită, fără a preciza care este linia roșie și care vor fi aceste contramăsuri, informează CNN.

Taiwanul se află la mai puțin de 177 de kilometri (110 mile) de coasta Chinei. Timp de peste 70 de ani, cele două părți au fost guvernate separat, dar acest lucru nu a împiedicat Partidul Comunist Chinez, aflat la putere, să revendice insula ca fiind a sa – deși nu a controlat-o niciodată. Liderul chinez Xi Jinping a declarat că „reunificarea” dintre China și Taiwan este inevitabilă și a refuzat să excludă folosirea forței.

Pelosi și Biden au pus gaz peste foc

Tensiunile dintre Beijing și Taipei sunt la cel mai înalt nivel din ultimele decenii, armata chineză desfășurând exerciții militare majore în apropierea insulei. În urma vizitei în Taiwan a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, la începutul lunii august, China a intensificat tacticile de presiune militară asupra insulei, trimițând avioane de vânătoare peste linia mediană a Strâmtorii Taiwan, spațiul care separă Taiwanul de China.

Declarația lui Chiu se adaugă la situația complicată de securitate de peste strâmtoare, după remarcile recente ale președintelui american Joe Biden, potrivit cărora personalul militar american ar apăra Taiwanul dacă armata chineză ar lansa o invazie a insulei guvernate democratic.

author avatar
Tudor Borcea
340 afisari

3 COMENTARII

  1. in contex „linia ROSIE” e o expresie hilara,
    am auzit si noi de ” firul rosu calauzitor „,
    asta daca te trage atza…….

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger