AcasăȘTIRI EXTERNETaiwan pregătește o armată mai mare decât a Chinei! /Miliardarii din Taipei...

Taiwan pregătește o armată mai mare decât a Chinei! /Miliardarii din Taipei pun sume uriașe la bătaie

Taiwan pregătește o armată mai mare decât a Chinei! /Miliardarii din Taipei pun sume uriașe la bătaie / Foto: printscreen

Un magnat din Taiwan și-a dezvăluit, joi, planurile de a antrena peste trei milioane de „combatanți civili” pentru a ajuta la apărarea insulei democratice în cazul unei invazii chineze și a donat un miliard de dolari taiwanezi (33 de milioane de euro) din averea sa personală în acest scop.

Robert Tsao, în vârstă de 75 de ani, unul dintre cei mai de succes oameni de afaceri taiwanezi și fondator al producătorului de microcipuri United Microelectronics Corp (UMC), a avertizat că, dacă China ar folosi forța împotriva Taiwanului, ar fi „o crimă de război atroce și o crimă împotriva umanității”.

Bani pentru antrenamentul a 300.000 de lunetiști

Magnatul a declarat că va cheltui 600 de milioane de dolari taiwanezi pentru a antrena trei milioane de luptători în următorii trei ani, care ar putea servi alături de armată. Alte 400 de milioane de dolari taiwanezi vor fi folosite pentru a antrena 300.000 de lunetiști.

Tsao, care nu mai deține nicio funcție în cadrul UMC, a descris riscul reprezentat de China ca fiind existențial. „Amenințarea la adresa Taiwanului din partea Partidului Comunist Chinez este din ce în ce mai mare, iar lupta împotriva acestuia este libertatea împotriva sclaviei, democrația împotriva autoritarismului și civilizația împotriva barbariei”, a spus el.

„Dacă vom reuși să rezistăm cu succes ambițiilor chinezești, nu numai că vom putea să ne protejăm patria, dar vom avea și o mare contribuție  la progresul civilizației”, scrie France 24.

Donația lui Tsao vine în contextul în care forțele chineze au organizat o demonstrație de forță majoră pentru a protesta împotriva vizitei președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, la Taipei luna trecută.

Cele 23 de milioane de locuitori ai Taiwanului trăiesc sub amenințarea constantă a invaziei Beijingului, care consideră insula ca făcând parte din teritoriul său, pe care îl va revendica într-o zi, dacă va fi necesar prin forță.

După călătoria lui Nancy Pelosi de la începutul lunii august, China a trimis nave de război, rachete și avioane de vânătoare în apele și în spațiul aerian al Taiwanului timp de o săptămână. Exercițiile au fost cele mai mari și mai agresive de la mijlocul anilor 1990 încoace.

Forțele militare ale Taiwanului contau, în noiembrie, pe 88.000 de soldați față de un milion de soldați ai Beijingului, potrivit estimărilor Pentagonului. Serviciul militar, care este obligatoriu pentru bărbați, durează doar patru luni.

author avatar
Tudor Borcea
649 afisari

5 COMENTARII

  1. Cum naiba să scoți, de unde dreaqu să pui tu „la bătaie” o armată mai mare decât a Chinei? Păi numai bucătarii ălora sunt mai mulți decât toți soldații taivanezi.
    Ăia din conducerea Taiwanului sunt injectați de visează 300.000 de lunetiști?

  2. Chiar daca taiwanezii ar avea armata asta colosala si lunetistii de elita tot n’ar avea sanse.
    Daca flota de pescari a Chinei face o blocada a insulei Taivan, dupa cateva luni de lipsa de energie, alimente si alte necesitati vor veni alti milionari taiwanezi, mai destepti, ca sa dea spaga la pescari si sa lase ceva alimente sa treaca pe insula …
    Cam asa poate fi povestea Taiwanului povestita de un pescar chinez care a patrulat prin Marea Chinei de Sud.
    Va mai amintiti de masina de cusut Ileana de la Cugir cu 72 de focuri automat?
    Pescareasca era si aia.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger