AcasăȘTIRI EXTERNETaiwan: Manevrele militare ale Chinei, „pregătirea pentru invazie” / Beijing „nu exclude”...

Taiwan: Manevrele militare ale Chinei, „pregătirea pentru invazie” / Beijing „nu exclude” preluarea insulei prin forță

Ministrul de Externe al Taiwanului, Joseph Wu, a declarat marți că exercițiile militare ale Chinei după vizita președintelui Camerei Representanților din SUA, Nancy Pelosi, reprezintă un plan de pregătire pentru o invazie a insulei autoguvernate.

Joseph Wu, vorbind la o conferință de presă la Taipei, nu a oferit un calendar pentru o posibilă invazie a insulei pe care China o revendică. El a declarat că Taiwanul nu se va lăsa intimidat de exercițiile Chinei, deoarece Beijingul încalcă frecvent linia de demarcație neoficială din strâmtoarea Taiwan.

„Manual militar” pentru invazie

„China a folosit exercițiile din manualul său militar pentru a se pregăti pentru o invazie a Taiwanului”, a declarat Wu. „A efectuat exerciții militare la scară largă și lansări de rachete, atacuri cibernetice, dezinformare și coerciție economică în încercarea de a slăbi moralul public din Taiwan”.

„După ce exercițiile se vor încheia, China ar putea încerca să își regularizeze operațiunea într-un efort de a clarifica status quo-ul pe termen lung în strâmtoarea Taiwan”, a spus Wu.

Astfel de mișcări amenință securitatea regională și oferă o „imagine mai clară a ambițiilor geostrategice ale Chinei dincolo de Taiwan”, îndemnând la un sprijin internațional mai mare pentru a împiedica China să controleze efectiv strâmtoarea, scrie Reuters.

Un oficial al Pentagonului a declarat luni că Washingtonul își menține evaluarea conform căreia China nu va încerca să invadeze Taiwanul în următorii doi ani.

Comandamentul Teatrului de Est al Chinei a anunțat luni că va desfășura noi exerciții comune axate pe operațiuni antisubmarin și de atac maritim – confirmând temerile unor analiști din domeniul apărării și diplomați că Beijingul va continua să își întărească controlul asupra apărării Taiwanului.

O persoană familiarizată cu planificarea apărării în zona din jurul Taiwanului a descris marți un „impas” continuu în jurul liniei de demarcație, implicând câte zece nave de război din China și Taiwan.

Taipei începe propriile exerciții

Taiwanul și-a început marți propriile exerciții planificate de mult timp  în districtul sudic Pingtung. Președintele american Joe Biden, în primele sale comentarii publice pe această temă de la vizita lui Pelosi, a declarat luni că este îngrijorat de acțiunile Chinei în regiune, deși „nu crede” că Beijjingul va forța și mai mult nota.

Secretarul adjunct al Apărării pentru politică, Colin Call, a declarat, de asemenea, că armata americană va continua să efectueze croaziere prin strâmtoarea Taiwan în următoarele săptămâni.

China nu a exclus niciodată să ocupe Taiwanul prin forță, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, adăugând că China desfășoară exerciții militare normale „în apele noastre” într-un mod deschis, transparent și profesionist, precizând că Taiwanul face parte din China.

Taiwanul respinge pretențiile de suveranitate ale Chinei, afirmând că doar poporul taiwanez poate decide viitorul insulei.

author avatar
Tudor Borcea
465 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger