AcasăȘTIRI EXTERNETaiwan. Incursiune-record de 38 de avioane militare ale Chinei

Taiwan. Incursiune-record de 38 de avioane militare ale Chinei

Taiwan. Incursiune-record de 38 de avioane militare ale Chinei

Un număr record de avioane militare chineze, în total 38, au intrat în zona de identificare a apărării aeriene din Taiwan, vineri, ziua aniversării Chinei comuniste, a anunțat sâmbătă, 2 octombrie, Taipei.

Demonstrația de forță vine la câteva zile după ce Beijingul a acuzat Marea Britanie că a trimis o navă de război în strâmtoarea Taiwan.

Prezența în zona sa de identificare a apărării aeriene (ADIZ) a 22 de avioane de vânătoare, două bombardiere și unui avion de război antisubmarin a determinat forțele militare taiwaneze să-și ridice avioanele de la sol, a spus Ministerul Apărării.

Masive demonstrații de forță ale Beijingului

În noaptea de vineri până sâmbătă, un al doilea grup de 13 avioane a intrat în ADIZ, aducând numărul total de aeronave la 38, potrivit ministerului.

O zonă de identificare a apărării aeriene este un spațiu aerian în care un stat dorește să identifice și să localizeze aeronavele, din motive de securitate națională. Orice aeronavă care zboară în aceste zone fără autorizație poate fi identificată ca o amenințare și tratată ca o aeronavă inamică, ceea ce poate duce la interceptare de către avioane de vânătoare.

O aeronavă care intră într-un ADIZ trebuie să transmită cursul planificat, destinația și orice detalii suplimentare despre călătoria sa prin ADIZ către o autoritate superioară, de obicei controlorii de trafic. Aeronava trebuie să fie, de asemenea, echipată cu un radar transponder.

Incursiunile forțelor aeriene chineze în această zonă sunt frecvente, deoarece Beijingul intenționează să desfășoare demonstrații de forță pe termen lung.

Peste 500 de astfel de intruziuni au fost deja detectate anul acesta, față de 380 anul trecut, ceea ce era deja un record, scrie Boursorama. Recordul zilnic anterior datează din 15 iunie, când 28 de avioane au traversat zona de apărare aeriană a Taiwanului.

„O singură Chină”

China comunistă consideră insula, acum condusă de un regim democratic, ca o provincie rebelă care trebuie să inte sub umbrela sa, dacă este necesar cu forța.

China a intensificat presiunea asupra Taiwanului de la alegerile din 2016 a președintei Tsai Ing-wen, care respinge opinia Beijingului conform căreia insula face parte dintr-o „singură Chină”.

Beijingul a trimis săptămâna trecută 24 de aparate în zonă după ce Taiwanul a cerut să se alăture unui acord comercial trans-pacific important. Incursiunile de vineri vin după ce Marea Britanie a trimis, la 27 septembrie și pentru prima dată din 2008, o navă de război în strâmtoarea Taiwanului.

Comandamentul Armatei Populare de Eliberare a condamnat manevra, acuzând Marea Britanie că adăpostește „intenții rele menite să saboteze pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwanului”.

author avatar
Tudor Borcea
252 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger