Pe hârtie, Vladimir Putin a câștigat: rezultatul votului de săptămâna trecută asupra amendamentelor constituționale îi permite să rămână la putere până în 2036. În realitate, legitimitatea președintelui rus a fost grav subminată. Există o șansă reală ca aceasta să nu dureze dincolo de termenul său actual, 2024.
În ultimii 20 de ani, Putin a menținut cu succes apariția unui lider cu adevărat popular, majoritar. Da, Kremlinul a supus toate canalele de televiziune majore, s-a agățat de mișcările de protest și de alegerile rigide pentru a putea arăta un nivel de sprijin mai convingător. De data aceasta, lucrurile stau altfel. Este departe de a fi clar dacă majoritatea rușilor au susținut cu adevărat amendamentele lui Putin. Și, mai important, majoritatea rușilor nu știu cu adevărat unde se află …majoritatea, comentează politico.eu. Chiar și după standardele foarte laxe ale Rusiei, votul nu seamănă de la distanță cu o procedură care reflecta voința poporului.
Neregulile de vot au fost mult prea evidente. Autoritățile au atras oamenii în secțiile de votare, legând votul la o „loterie cu un milion de premii”. Nu existau practicând observatori independenți (sub pretextul restricțiilor COVID-19), iar secțiile de votare mobile, apărute peste tot, au făcut supravegherea aproape imposibilă. Cercetătorul electoral Serghei Shpilkin a fost citat pe scară largă în mass-media independentă din Rusia, identificând o sumedenie de 20 de milioane de voturi drept „anormale”. Aceste încălcări flagrante nu au trecut neobservate și au evidențiat o nouă realitate: încrederea în țarul de la Kremlin e din ce în ce mai discutabilă. Pentru mulți ruși, acest vot poate fi punctul în care încep să pună la îndoială dacă Putin este într-adevăr la fel de popular și la fel de inevitabil, așa cum pretinde el.